2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Az átlagemberhez képest lényegesen jobb körülmények közt éltek a középkori szerzetesek

2020. július 31. 16:21 Múlt-kor

Kijárt a kézcsók az apátnak

A kolostor élén az apát állt, aki teljes irányítást gyakorolt az intézmény felett. Az apátot az idősebb szerzetesek választották meg, akikkel az ugyan köteles volt megtárgyalni a kolostort, illetve az ott folyó életet érintő legfontosabb kérdéseket, de a végső döntést mindig ő hozta meg.

Az apát nem mindig az idős és bölcs szerzetesek közül került ki, gyakran sokkal fiatalabb személyre esett a választás, hiszen a pozíció „élethosszig” tartott, azaz addig, amíg a kiválasztott személyt egészségi állapota alkalmassá tette a munkára. Ha egy fiatalabb testvérre esett a választás, az jó eséllyel évtizedekig irányíthatott egy monostort, ami stabilitást biztosított az intézménynek.

Az adminisztratív feladatai ellátásában az apátot vagy abbét a perjel segítette, aki alatt egy ellenőrökből álló csapat tevékenykedett. Az ellenőrök a szerzeteseket és az általuk végzett munkát figyelték meg napi rendszerességgel.

A kisebb kolostorok élén a perjel állt, aki egy jelentősebb kolostor abbéja alá tartozott. Az idősebb barátok speciális, fontos feladatokat is kaphattak, úgy mint a kolostor kertje, a borospince, a könyvtár, vagy a kódexek készítésének helyt adó írószoba (latinul scriptorium) felügyeletét. Ezeket a feladatokat a testvérek rendszerint felváltva végezték.

A kolostort az apát képviselte a királlyal, más kolostorokkal, vagy a világi földesurakkal elintézendő ügyekben.

Nem csoda hát, hogy a többi barátnak a lehető legnagyobb tisztelettel kellett viseltetnie egy ilyen fontos személy felé: a mély főhajtás, és az apát kezének megcsókolása egy szerzetes alapvető kötelességei közé tartozott. Az apátot, ha a rend érdekei ellen munkálkodott, vagy elvesztette népszerűségét a szerzetesek körében, csak a pápa mozdíthatta el székéből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Walter Dendy Sadler: A szerzetes étkezése (kép forrása: Wikimedia Commons)Jean-Baptiste Camille Corot: Szerzetes fehérben, ülve olvas (1850-1855) (kép forrása: Wikimedia Commons)Egbert van Heemskerck: Éneklő szerzetesek (kép forrása: Wikimedia Commons)Eadwine, a szerzetes egy 1150 körül készült angol illusztráción (kép forrása: Wikimedia Commons)Kortyoló szerzetes egy 13. századi iniciálén (kép forrása: Wikimedia Commons)Szent Benedek átadja reguláját Szent Mórnak és más tanítványainak egy 12. századi francia illusztráción (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár