2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A koponyalékelés hosszú története

2022. október 28. 13:20 Múlt-kor

A legrégebbi orvosi beavatkozás, amelyre konkrét bizonyítékunk is akad, meglepő módon a trepanáció, azaz a koponyalékelés. Ennek fő funkciója az agykoponyában – akár fizikai trauma miatt, akár egyéb okból – megnövekedett nyomás csökkentése. Emiatt számos különféle esetben, akár a pontos mechanizmus ismerete nélkül is hatásosnak bizonyulhatott az agyi tünetek enyhítésére a műtét.

koponyalékelés

A legrégebbi orvosi beavatkozás, amelyre konkrét bizonyítékunk is akad, meglepő módon a trepanáció, azaz a koponyalékelés. Ennek fő funkciója az agykoponyában – akár fizikai trauma miatt, akár egyéb okból – megnövekedett nyomás csökkentése

Emiatt számos különféle esetben, akár a pontos mechanizmus ismerete nélkül is hatásosnak bizonyulhatott az agyi tünetek enyhítésére a műtét.

A legelső olyan koponya, amelyen már megfigyelhetőek ennek nyomai, több mint 9000 évvel ezelőttre datálható, a neolit korba. Ebből a korszakból ráadásul régészeti értelemben meglepően magas arányban maradtak ránk trepanált koponyák.

Létezik olyan lelőhely Franciaországban, ahol a Kr. e. 6500-ből származó koponyáknak egyharmadán figyelhető meg a beavatkozás.

Bár kontinensenként változó mértékben alkalmazták az eljárást, mégis egyes becslések szerint akár az összes neolit időszakból viszonylagos épségben ránk maradt koponyának akár az öt százalékát is kitehetik a trepanált elhunytakéi. Később az ókori Egyiptomban és Görögországban is ismerték e műtéti eljárást.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2022. őszi különszámában olvasható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár