2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Gibraltár-sziklába zárták volna katonáikat német invázió esetén a britek

2020. szeptember 16. 17:49 Múlt-kor

Gibraltár magas sziklájának hadtörténeti jelentősége jól dokumentált. A középkorban ez jelentette az észak-afrikai hódítók számára a Vizigót Királyság kapuját, a második világháború idején pedig a britek az ekkor már általuk birtokolt kiszögellésben csaknem 50 kilométernyi alagutat fúrtak, hogy fegyver- és lőszerraktárakat, kaszárnyákat, valamint hadikórházakat helyezzenek el. Nemrég azonban egy eddig rejtve maradt titokra is fény derült: egy titkos kamrára.

A szikla belsejében ugyanis létrehoztak egy, az „ottmaradók barlangja” (Stay Behind Cave) néven ismert kamrát. A 14 méter hosszú, 5 méter széles és 2,5 méter belmagasságú helyiség a Tracer („nyomjelző lövedék”) hadművelet nevű terv része volt.

1940-ben a brit hírszerzés tudomására jutott Hitler azon szándéka, hogy Gibraltár elfoglalásával elvágja a brit haderőt az ország tengerentúli birodalmának többi részétől. Az Admiralitás vezetése egy titkos helyiség létrehozására tett javaslatot a Gibraltár-sziklán belül, ahonnan két apró megfigyelőnyíláson át hat ember tartaná szemmel a kikötőt.

A hat férfit ki is választották – egyikőjük még azelőtt beleegyezett a részvételbe, hogy tudta volna, miről is van szó –, és megindult a sziklába való szó szerinti befalazásuk előkészítése. A terv szerint egy évre elegendő élelemmel látták volna el őket, ha pedig valamelyikőjük ezalatt meghalt volna, a tégla padló alá kellett volna temetnie a többieknek.

A szabadulásra az egyetlen lehetőségük az lett volna, ha Németország egy éven belül elveszíti a háborút, még mielőtt elfogy az ellátmányuk. A rádióállást, 10 000 gallon (kb. 35 000 liter) vizet, áramgenerátorokat és egyéb kellékeket tartalmazó helyiség építése 1942 elején befejeződött.

A hat férfi felkészítése szintén megkezdődött, azonban nem sokkal a Tracer hadművelet megindulása előtt Hitler hadműveletei hangsúlyát áthelyezte a keleti frontra. A hat kiválasztott sosem kezdte meg (nagy valószínűséggel) öngyilkos küldetését, az előkészített felszerelést eltávolították a kamrából, az ide vezető egyetlen járatot pedig befalazták.

A brit kormány a későbbiekben sem hozta nyilvánosságra a Tracer hadművelet létének tényét, azonban a háborút követően sokáig tartották magukat a különféle híresztelések, amelyek mind a Gibraltár-sziklában elrejtett titkos teremről szóltak, vadabbnál vadabb magyarázatokkal. Sokan a szikla ismert alagútjait álltak neki kutatni abban a reményben, hogy megtalálják a titkos helyiséget.

1997-ben egy csoportjuk valóban egy kamrára bukkant a szikla falában, és úgy gondolták, megtalálták a legendás titkos termet. Ez azonban egy évtizeden át csupán feltételezés maradt: ekkor a küldetésre kiválasztott hat férfi egyike megtörte hallgatását, és megerősítette, hogy az 1997-ben megtalált helyiség valóban a második világháborúban kiépített titkos helyszín volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kifutópálya építése a szikla tövében, 1941. november (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár