Hitler elfeledett szövetségesei

A forradalom óta nem történt ilyen Iránban

2015. október 29. 10:51 MTI

Közel négy évtized után először nevezett ki nőt Irán az egyik nagykövetségének élére - jelentette csütörtökön az ISNA hírügynökség. A mérsékeltnek tartott Róháni korábban két női alelnököt is kinevezett, és úgy fogalmazott, hogy ez "az emancipációt és az iráni nők felemelését irányzó kampány" része. Konzervatív körökben ugyanakkor bírálták e lépéseket.

Marzíje Afham

Az 53 éves Marzíje Afhamot csütörtökön mutatták be Malajziában Irán új nagyköveteként. Megbízatásával Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter 36 éves tabut tört meg az ISNA szerint. Iránnak az 1979-es forradalom óta mostanáig kizárólag férfi nagykövetei voltak.

Afham harminc éve dolgozik az iráni külügyminisztériumban, 2013-ban nevezték ki szóvivőnek a tárcánál. Ő volt az első nő ezen a poszton. Haszan Róháni iráni elnök a mostani kinevezéssel kapcsolatban azt mondta, hogy Afhamnak megvan a háttere a mai világ megértéséhez, és folyékonyan beszél angolul és franciául.

A mérsékeltnek tartott Róháni korábban két női alelnököt is kinevezett, és úgy fogalmazott, hogy ez "az emancipációt és az iráni nők felemelését irányzó kampány" része. Konzervatív körökben ugyanakkor bírálták e lépéseket.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!