2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

A fiúk a jégen: hat elkeseredett, Kanadába igyekvő skót ifjú szívszorító története 1868-ból

2018. június 1. 14:28 Múlt-kor

Hazatérés

Miután az Arran végül megérkezett Quebecbe, a legénység egyik tagja küldött egy levelet haza Greenlockba, amelyben leírta a kegyetlenkedést, amelyben a potyautasok részesültek. A hír hamar bejárta a várost. Skóciából távirat érkezett Újfundlandra, amelyben több információt kértek. A válaszban megírták, a jégre kitett hat fiúból négy életben maradt, közülük hárman még Újfundlandon voltak, a negyedik, Bernard Reilly, már elindult munkát keresni Új-Skóciában. Csaknem hat hónappal azután, hogy felszöktek az Arranra, a három megmaradt fiú hajón érkezett vissza Skóciába.

„Az egyik fiút, akit életben levőnek véltek, Hugh McGinnesnek hívták, kinek anyja özvegy, és a greenocki Nicholson Streeten lakik” – írta 1868. október 5-én a The Scotsman napilap. „A szegény asszony a fiát látni várva ment le, amikor is megkapta a fájdalmas információt, hogy az a jégen meghalt kimerülésben. Egy másik fiú, akit Paulnak hívnak, akit halottnak hittek, jött vissza.”

A fiúk éppen időben érkeztek haza ahhoz, hogy koronatanúkként szerepeljenek a kapitány és az első tiszt tárgyalásán Edinburgh-ban. A tárgyalás utolsó napján, 1868. november 25-én a The Scotsman arról írt, „a tárgyalóterem ismét zsúfolt volt, és sok személy több órán keresztül várakozott kint a bejutásban reménykedve.” James Kerrt, az első tisztet bűnösnek találták testi sértésben, és négy hónap börtönre ítélték. A kapitányt, Robert Wattot „emberölésben vétkesnek” minősítették – amely az angol törvényekben a (nem szándékos) emberölésnek feleltethető meg –, és 18 hónap börtönre ítélték.

„Az ítéletet a hallgatóság hangos sziszegéssel fogadta” – írta a The Scotsman másnapi cikkében. Mindkét férfi visszatért munkájához büntetése letöltése után, és sok évig hajózott még.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A John Paulról készült egyetlen ismert fényképen David Brand és James Bryson között áll, három nappal hazaérkezésük után.A highlandsi megemlékezés résztvevőiAz ArranA greenocki Victoria Harbour maA southamptoni St. Mary Extra Cemetery, ahol John Paul jelöletlen sírja találhatóDavid Brand VII és Taylor Chaffey az új táblák előttA High Court of Justiciary épülete Edinburgh-ban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár