2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

A fiúk a jégen: hat elkeseredett, Kanadába igyekvő skót ifjú szívszorító története 1868-ból

2018. június 1. 14:28 Múlt-kor

A sír

John Paul története továbbra is érdekes fordulatokat tartogatott. Hazatérése után megnősült és családot alapított, majd apja nyomdokaiba lépve szegecselőmunkás lett, idővel brigádvezető lett a greenlocki kikötőben. A 40-es éveiben járt, amikor felesége elhunyt, ekkor Southamptonba költözött, és újranősült. Leszármazottai csupán nemrég találták meg jelöletlen sírját – amelynek jelöletlensége azért is érdekes, mert egy korabeli újságcikk rengeteg résztvevőről, díszes koporsóról és hatalmas mennyiségű virágról és koszorúról ír a temetése kapcsán.

A sírkő hiánya máig rejtély, azonban a sír helye ismert, így a család igyekszik mielőbb méltó emléket állítani rengeteg nehézséget kiállt ősének. Akadályozza őket azonban, hogy John Paul a fellelhető dokumentumok szerint második felesége vásárolta meg a sírt, a később további két férjet is túlélő nő részéről azonban nem maradt fenn végrendelet vagy egyéb rendelkezés. A skót törvények szerint amíg nem tisztázódnak a sír tulajdonviszonyai, tilos arra bármit helyezni. Jelenleg így aztán az egyetlen dolog John Paul sírján a nyughelyet jelölő apró tábla egy temetői sorszámmal.

A többi túlélő többségének sorsáról ennél is kevesebbet tudni. A 16 éves James Bryson végül az Egyesült Államokban kötött ki, ahol vasúti kalauz lett. A szintén 16 éves David Brand hajóépítő vállalkozást alapított az ausztráliai Queenslandben, ahol 1897-ben elhunyt. A 12 éves Peter Currie, a potyautas, akit nem bántottak a hajón, hazatérése után két évvel tuberkulózisban halt meg. A 22 éves Bernard Reilly, aki Új-Skóciába ment, vélhetően sosem tért vissza Skóciába. Magát az Arrant 1886-ban érte utol a végzet az Alabama partjainál fekvő Sand Island nevű szigetnél, a hajó a közeli Mobile kikötőjébe tartott éppen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A John Paulról készült egyetlen ismert fényképen David Brand és James Bryson között áll, három nappal hazaérkezésük után.A highlandsi megemlékezés résztvevőiAz ArranA greenocki Victoria Harbour maA southamptoni St. Mary Extra Cemetery, ahol John Paul jelöletlen sírja találhatóDavid Brand VII és Taylor Chaffey az új táblák előttA High Court of Justiciary épülete Edinburgh-ban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár