2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

A felakasztott bűnöző keze a hiedelem szerint halála után „kollégáit” védhette

2019. január 7. 18:13 Múlt-kor

A Dicsőség Keze

A véglegesen a bűn útjára lépett egyéneknek a fentebb említetteknél sokkal gonoszabb céljuk volt a holttest jobb kezével. Az elterjedt módszer szerint miután sikerült eltávolítani, a kézből ki kellett folyatni az összes vért, majd a maradék egyéb folyadékok kiáztatásához egy szemfedőbe kellett csavarni a kezet. Az ujjakat a megfelelő helyzetbe hozták (ebből kétféle volt), majd a kezet két hétig egy cserépedénybe helyezték sóval, pippalival (azaz hosszú borssal) és salétrommal (kálium-nitrát). Ezután kivették, és vagy a napon vagy – a verbéna nevű gyógynövénnyel együtt – egy kemencében kiszárították (a verbéna a hiedelmek szerint a démonokat tartotta távol).

Az utolsó lépés – legalábbis a whitbyi példány esetében – a kéz viasszal történő bevonása volt. A Dicsőség Kezének kétféle használata ismeretes: vagy fogásra hajlított ujjakkal preparálták ki, hogy markába helyezzék a gyertyát (amelynek ez esetben az akasztott ember zsírjából kellett készülnie), vagy az öt kinyújtott ujjat magát szánták gyertyának (ahogy a múzeumban lévő példányon is). A tolvajok babonája szerint a Dicsőség Keze kómaszerű álomba ringatta a kiszemelt házban tartózkodókat, hogy azok semmilyen neszre ne ébredjenek fel. Egyes feljegyzések szerint a kéz arra is alkalmas volt, hogy bármely zárat vagy ajtót kinyisson, amelyhez közel vitték.

A hiedelem más változatai szerint – a kinyújtott ujjú kezek esetében – az ujjak jelképezték a házban lévőket, és ha nem gyulladtak meg, az azt jelentette, hogy vagy ébren van még valaki odabent, vagy a tolvaj rosszul számolta össze őket. Egyes leírások nem írnak álomba szenderítésről, csupán arról, hogy a Dicsőség Kezének fényét kizárólag annak felhasználója látja, a külső szemlélő továbbra is csak a sötétséget. Ha egyszer meggyújtották, a legendák szerint a kéz fénye egészen addig lobogott, amíg vérrel vagy tejjel el nem oltották.

Több boszorkányper irataiban is feltűnik a Dicsőség Keze. Számos esetben azzal gyanúsították a vádlottakat, hogy áldozataikat ilyen eszközökkel tették magatehetetlenné, vagy nyertek bejutást valahová. A hiedelem az európai kontinensen is elterjedt volt: 1588-ban két német nő vallotta be, hogy a Dicsőség Kezének elkészítése céljából ástak fel két holttestet a helyi temetőből. 1590-ben a legnagyobb és leghírhedtebb skót boszorkányperben North Berwickben egy Dr. John Fian nevű tanító ismerte be (kínzás hatására), hogy a Dicsőség Kezének segítségével jutott be éjszaka egy templomba, ahol aztán ördögimádó fekete misét (a hagyományos szertartás kifordított megcsúfolását, amely a népi hiedelmek szerint a boszorkányok egyik tevékenysége volt) tartott.

A „Hand of Glory” elnevezés is vélhetően a kontinensről származik: francia nyelven ugyanez a kifejezés, a „main de gloire” a mandragóra nevű, szintén mágikus tulajdonságokkal összekapcsolt növényt jelentette.

Habár igen nehezen képzelhető el bármiféle valódi hasznuk, a Whitbyben kiállított kéz, valamint a boszorkányperek feljegyzései arról tanúskodnak, a grotesztk talizmánban való hiedelem széles körben elterjedt volt, egyes helyeken pedig olyannyira, hogy volt, aki elkészítette – és talán még használta is – a Dicsőség Kezét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A kéz különféle változatai egy kora újkori francia ábrázoláson (kép forrása: the13thfloor.tv)Whitby 7. századi apátságának romjai, a Drakula című regény egyik fontos helyszíne (kép forrása: Kingfisher Visitor Guides)Nyilvános kivégzés a kora újkori Angliában (kép forrása: Hunt A Killer)Kép forrása: mungfali.com

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár