2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Conducator bukása

2014. december 23. 13:59 Csernus Szilveszter

A megkésett rendszerváltás

Kádár János és Nicolae Ceausescu tolmács segítségével Debrecen főterén beszélget 1977. június 15-én

Október 7-én a Conducator Kelet-Berlinben tanúja lehetett annak, milyen sors vár a magát megreformálni nem akaró rezsimre: Erich Honeckert hetekkel később leváltotta az NDK pártvezetése. Október-november folyamán Lengyelországban már az új szejm ülésezett és Magyarország a harmadik köztársaság korszakába lépett. Megbukott Todor Zsivkov bolgár kommunista vezér és a prágai tömegtüntetések révén a csehszlovák vezetés is. 

A Conducator mindenesetre valamit érezhetett, mikor a november 20-án megnyíló Román Munkáspárt XIV. Kongresszusa előtt két nappal lezáratta a határokat (a diplomatákat, az észak-koreai, kubai és kínai állampolgárokat ez nem érintette) és Bukarestet körülvetette a hadsereggel. A 3308 pártdelegált mellett 15 ország 82 vendégével (akik közül egy sem volt magyarországi) megnyíló értekezleten a diktátor ügyet sem vetett a világ többi részén zajló változásokra.

Öt és fél órás beszédét Ceauşescu a „2060 éves román állam" éltetésével kezdte és bejelentette a kongresszus előtt a tavasz óta előkészített nukleáris programját, mely szerint Románia iparilag és technikailag készen áll az atomfegyverek fejlesztésére. Az immár kétmillió besszarábiai románt elszakító Ribbentrop-Molotov paktum megsemmisítésén túl a Conducator Románia külső adósságainak visszafizetését hozta fel eredményül, emellett egy 2010-ig tartó iparfejlesztési programot készített elő.A kongresszus titkos szavazással ismét megválasztotta Ceauşescut pártfőtitkárnak, államfői és hadseregparancsnoki pozíciója mellé. Felesége, Elena miniszterelnök-helyettes maradt, sőt fia is vezető pozícióba jutott. Utóbbi botrányos nőügyeiről, bukaresti autós száguldozásairól, féktelen kaszinószenvedélyéről és alkoholizmusáról vált hírhedtté; a nép által „Nicu hercegként” emlegetett diktátorfit emiatt állították párhuzamba az egyébként vele jó barátságot ápoló Uday Szaddam Husszeinnel, az iraki diktátor legidősebb fiával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár