2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Conducator bukása

2014. december 23. 13:59 Csernus Szilveszter

A forradalom Bukarestbe ér

December 20-án, a Conducator hazatérése napján jelentette be a temesvári forradalmi tömeg, hogy a város innentől „szabad város”. Ceauşescu az egész országban elrendelte a harckészültséget, s másnapra szimpátiatüntetést hívott össze az általa emeltetett hatalmas Köztársasági Palota, a Casa Popurului elé Bukarestben. A mintegy százezres gyűlés a szokásos forgatókönyv szerint indult: a párt bértapsolói és bekiabálói végezték a dolgukat, ám kis idő elteltével a tömeg a „Temesvár”, „szabadság” és a „le Ceauşescuval” jelszavakat kezdte skandálni - hamar kiderült, hogy a szimpátiagyűlés rossz ötletnek bizonyult.

Tüntetők Bukarest utcáin

A tévéközvetítés megszakításából az ország népe tudhatta, hogy valami elkezdődött. A tömeget a sugárutakat elálló tankok és a fölöttük köröző helikopterek sem félemlítették meg, beszéde után pedig a diktátor tűzparancsot adott ki - a véres forradalom Bukarestben is kezdetét vette. Este 10 órakor Nicu Ceauşescut a forradalom mellé álltak letartóztatták Nagyszebenben.

22-ére a tűzparancs ellen akadékoskodó hadügyminiszter, Vasile Milea a Securitate áldozata lett, amit délelőtt még öngyilkosságként jelentett be a romániai televízió. Ezt követően egy helikopter szállt fel a Központi Bizottság épületéről, fedélzetén a Ceauşescu-párral és néhány szekussal. A déli órákban az ellenzéki irodalmár, Mircea Dinescu bejelentette: a vezér lemondott, a rendszer megdőlt, a diktatúrát pedig többpártrendszer váltja fel.

A Román Munkáspárt feloszlatása után a kommunista vezérkar régi tagja, a változások élére álló Ion Ilescu még „elvtársak!” megszólítással kezdte beszédét, amelyet – hasonlóan Nagy Imre 1956 októberi beszédéhez – füttykoncert követett, majd attitűdjén változtatva kijelentette: a régi „Ceauşescu – a Párt – A Nép” jelszó helyébe a „Front egyesíti az embereket” szlogen lép, és ideiglenesen a Nemzeti Megmentési Front (Frontul Salvării Naționale – FSN) veszi át a hatalmat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár