2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

220 év kincsei várják a látogatókat a Magyar Természettudományi Múzeumban

2023. szeptember 15. 16:06 MTI

A Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) új időszaki kiállítással ünnepli alapításának 220. évfordulóját. A csütörtökön megnyílt tárlat bemutatja a többi között az intézmény történetét, valamint egy különleges fotóválogatást is a múzeum gyűjteményéből.

varánuszok
Egy komodói varánusz (Varanus komodoensis) csontváza a 220 év kincsei című kiállításon a Magyar Természettudományi Múzeumban a megnyitó napján, 2023. szeptember 14-én (MTI / Lakatos Péter)

A 220 év kincsei című kiállítás megnyitóján Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett arra, hogy a napjainkban mintegy 12 milliós gyűjteménnyel rendelkező múzeum alapításakor a világ egyik első természettudományos gyűjteménye volt.

A Természettudományi Múzeum a legnépszerűbb a gyerekek, az új generáció körében, ezt többek között az idei Múzeumok éjszakája látogatószámai, valamint az intézmény családbarát programjai és múzeumpedagógiai foglalkozásai is mutatják – tette hozzá Vincze Máté.

Bernert Zsolt, a múzeum főigazgatója elmondta, hogy az intézmény a fennállása óta gyűjtött műtárgyakból és tudáskincsből összeállított, négy részből álló jubileumi tárlat bemutatja a felbecsülhetetlen értéket képviselő gyűjtemény gazdagságát, sokszínűségét, 220 éves történetét.

Különlegességként az első világháború előtt a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) otthonának tervezett, ám soha el nem készült, magyaros, szecessziós épület makettjét is kiállították – emelte ki Bernert Zsolt.

Hozzátette, a tárlaton a múzeum gondozásában 2022-ben megjelent, az MTM gyűjteményét bemutató, 220 év kincsei című fotóalbumból válogatott több mint 50 különleges fotót is megtekinthet a közönség.

A kiállítás ismerteti a múzeum gyűjteményének kezdetben adományokon alapuló gyarapodásának folyamatát, valamint bemutatja a 19. század közepétől jellemzővé váló, Kárpát-medencéből egyebek mellett a Balkánra és Kis-Ázsiába kilépő múzeumi expedíciókat is – tette hozzá a múzeumigazgató.

A kiállításon továbbá egy indonéziai varánusz preparált példányát, valamint különleges lepke- és rovargyűjteményt is kiállítottak – fűzte hozzá Bernert Zsolt.

A megnyitóra küldött írásos összegzés szerint a Magyar Természettudományi Múzeum tavaly ünnepelte alapításának 220. évfordulóját, idén pedig 220. évfordulóját annak, hogy a múzeumalapító Széchényi Ferenc felesége, Festetics Julianna ásványgyűjteménye felajánlásával megalapozta a természettudományi gyűjteményeket.

A múzeum az őszi-téli időszakban több, évszakhoz és tantervhez igazodó programmal, nyolc állandó és nyolc időszaki kiállítással, valamint 40-féle múzeumpedagógiai foglalkozással várja az óvodás és iskolás gyermekeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár