2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Hol volt Isten Auschwitzban?

2014. szeptember 23. 17:42

Megbocsátható-e a holokauszt?

Kassai Ildikó második kérdése így szólt: Isten megbocsáthatja az olyan nagy bűnöket, mint a holokauszt? Ugyanis Márton Áron erdélyi katolikus püspök szerint - aki többször is felemelte szavát a zsidók deportálása ellen - egyszerűen nem lehet. A főrabbi emlékeztetett, hogy néhány éve náci háborús bűnösök unokái járták Európát, hogy bocsánatot kérjenek az őseik által meghurcolt zsidók leszármazottaitól. Őszinte bűnbánat tükröződött a szemükben, s nem bújtak azon érv mögé, hogy nagyapáik parancsra tették, amit elkövettek.

Kardos Péter szerint azt, hogy Isten mit bocsáthat meg, csak ő tudja, de egy holokauszttúlélő nem fog megbocsátani, ugyanis nincs joga meggyilkolt rokona helyében ilyet tenni. "Nincs erre felhatalmazott ember" - húzta alá. A főrabbi elmondta, hogy máig gyászolja a holokauszt során elhunyt édesapját, és sohasem tudott megbocsátani a bűnelkövetőknek. Az 1970-es években a németektől kártérítés gyanánt kapott 5 ezer forintot felajánlotta egy jótékonykodással foglalkozó szervezetnek, "nekem ne mondják, hogy ki van fizetve az apád" - tette hozzá.

Hajnal György plébános a párbeszéd szükségességét hangsúlyozta, véleménye szerint - igaz nehéz, de - felül kell emelkedni a történteken, s kezet kell nyújtani a másiknak. Szebik püspök úr egyetértett abban, hogy nem lehet a holtak helyett megbocsátani, ám a felmenőik bűneiért engesztelést kérőket "magunkhoz kell ölelni, ugyanis a nemzedékek megbékélése mindennél fontosabb, s hiba lenne, ha e súlyos bűnöket az utódaiknak is hordozniuk kellene". Kiemelte, hogy az elhurcoltak menetéhez mindig kimentek az asszonyok, és ellátták őket élelemmel. "Próbálnunk kell nemcsak a fekete, hanem a fehér múltját is nézni a történetnek, s ez barátibbá tehetné a zsidó-keresztény kapcsolatokat, ha már a múltat nem is lehet jóvá tenni" - húzta alá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár