2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Tragédia volt az oroszok szerint a Gorbacsov elleni puccs

2014. szeptember 12. 12:00

Tragédiának tartják az oroszok az 1991. augusztusi puccsot, amely a megkérdezettek többsége szerint káros következményekkel járt Oroszország jövőjére nézve - derült ki egy friss közvélemény-kutatásból. 


Tragédiának, semmint a demokrácia győzelmének tekinti a megkérdezettek relatív többsége (41 százalék) az 1991. augusztusi puccsot. A válaszadók háromnegyede úgy látja, rossz irányba mentek a dolgok a Gorbacsov elleni puccs után az országban. A közvélemény-kutatást végző Levada Központ közlése szerint 1994-ben még csak az emberek 27 százaléka gondolta úgy, hogy a puccs negatív következményekkel járt Oroszország és az orosz nép jövőjére nézve.

Az emberek 36 százaléka nevezte az 1991. augusztusi eseményeket a hatalomért folyó küzdelem egyik epizódjának, míg húsz éve még minden második (53 százalék) megkérdezett gondolta így. A Levada által végzett kutatás során csak minden tízedik (9 százalék) válaszadó vélekedett úgy, hogy 1991 "a kommunista párt bukását elhozó demokratikus forradalom győzelmének" éve volt.

Mint ismert, 1991. augusztus 18-án a családjával együtt a krími Foroszban üdülő Mihail Gorbacsovot hermetikusan elszigetelték, lényegében házi őrizetbe helyezték, és lemondásra szólították fel. A hatalmat a Rendkívüli Állapot Állami Bizottsága vette át, amely bejelentette a rendkívüli állapot bevezetését a Szovjetunió egyes területein. A hatalomátvételi kísérlet a puccsisták elmenekülésével és letartóztatásával ért véget augusztus 21-én, ám így sem sikerült elkerülni a Szovjetunió széthullását, miután augusztus 20-án és 21-én a tallinni és a rigai parlament deklarálta Észtország, illetve Lettország függetlenségét. (a puccsról itt olvashat bővebben.) 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár