2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Végre kiderült, ki volt a Hasfelmetsző

2014. szeptember 8. 13:10

Egy szobatudós oldotta meg minden idők talán legnagyobb kriminalisztikai rejtélyét: DNS-vizsgálattal sikerült azonosítani Hasfelmetsző Jacket. A hírhedt sorozatgyilkos egy Londonba emigrált lengyel fodrász volt.


A közismert történet szerint 1888 és 1891 között tizenegy prostituáltat öltek meg brutális kegyetlenséggel a londoni Whitechapel negyedben. Legkevesebb öt esetet a Hasfelmetsző Jack néven ismertté vált sorozatgyilkosnak tulajdonítanak. A gyilkosságok során elkövetett csonkítások egyre brutálisabbá váltak, a gyilkos az utolsó áldozat belső szerveit szinte teljesen eltávolította, szívét kitépte, az arcát pedig szétszabdalta.

Az idők során - főként a bulvársajtónak köszönhetően - száznál több feltételezés született a Hasfelmetsző kilétét illetően: a legvadabb elmélet szerint betanított csimpánz volt, vagy kannibál, esetleg egy elmebeteg bába, vagy éppen az orosz titkosszolgálatnak az angol belügyi szerveket és az orosz emigránsokat lejáratni akaró ügynöke. Gyanúba keveredtek ügyvédek, orvosok, kereskedők, költők, hentesek, szabadkőművesek, buddhisták, valamint Viktória királynő háziorvosa, unokája, Albert Viktor, Walter Sickert posztimpresszionista festő és William Gladstone angol miniszterelnök is.

Az igazsághoz tartozik, hogy a nyomozók célkeresztjébe főként külföldiek kerültek, mert Viktória királynő kijelentette: ilyen tettet angol soha nem követne el. S valóban, a DNS-vizsgálatok szerint a sorozatgyilkos egy Whitechapelben élő lengyel bevándorló volt.

A rejtély megoldásához egy sál szolgáltatta a kulcsot. A sálat Catherine Eddowes, a Hasfelmetsző egyik áldozatának holtteste mellett találták meg, s egy magát szobatudósnak tartó üzletember, bizonyos Russell Edwards vásárolta meg egy aukción még 2007-ben, majd megvizsgáltatta Jari Louhelainen molekuláris biológussal. Mint kiderült, a sál nemcsak a nő vérét, hanem gyilkosának DNS-ét is tartalmazza. Louhelainennek egy speciális vákuumozási eljárással sikerült DNS-t kinyernie a sálból, amit összehasonlított Eddowes, illetve az egyik gyanúsított, Aaron Kosminski leszármazottjának örökítőanyagával. A minták tökéletes egyezést mutattak.

Kosminski egy lengyel zsidó volt, aki családjával az 1880-as évek elején menekült Londonba az oroszországi pogromok elől. A férfi már a gyilkosságok idején a rendőrség fő gyanúsítottja volt, ez derül ki a Metropolitan Police's Crime Museum által 2006-ban megszerzett memoárból is, amit Donald Swanson főnyomozó írt.

A fodrászként dolgozó férfi súlyos mentális zavarokkal, feltehetően paranoid skizofréniával küzdött, akinél a kóros maszturbáció függőséget okozott, s akusztikus hallucinációi voltak. Bár egy tanú azonosította, végül nem tudták rábizonyítani a gyilkosságokat; Kosminskit előbb 24 órás rendőrségi megfigyelés alatt tartották, majd a leavesdeni elmegyógyintézetbe zárták, ahol életének hátralevő részét töltötte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár