A vörösterror 133 napja

Két nőalakot találtak a Nagy Sándorhoz köthető monumentális sírban

2014. szeptember 8. 08:57 MTI

Két gyönyörű kariatidát találtak görög régészek egy Nagy Sándor (i.e. 356-323) makedón uralkodóhoz köthető monumentális sír feltárásakor Görögország északi részén, az ókori Amphipolisz közelében - jelentette be vasárnap a görög kulturális minisztérium. 


A két nőalak hasonló az athéni Akropolisz kariatidáihoz. A közeli Thasszosz szigetéről származó márványból készültek. 60 centiméter magasak, és egy olyan falon találták őket, amelyek a sírbolt még fel nem tárt kamrájához vezet. A sírkamra "előszobájában" rábukkantak egy sötétvörösre és sárgára festett márványtáblára is, amely 4,2 méter hosszú és egy méter széles. Az újabb leletek egyre inkább alátámasztják azt a feltételezést, hogy a temetkezési helyen a makedón királyság egyik magas rangú tisztségviselője nyugszik.

A múlt hónapban tárták fel görög régészek a temetkezési hely bejáratát. A sírhely a feltételezések szerint a legnagyobb, amelyet Görögországban találtak. A szakértők a bejáratnál két fej és szárny nélküli szfinxet találtak, egy 4,5 méter széles, a sírba vezető utat, oldalán freskókkal borított fallal. A még zárt sírkamrát 497 méter hosszú márvány külső fal veszi körbe.

A tudósok úgy vélik, hogy a sírhalom tetején az az ötméteres oroszlánszobor állhatott, amelyre egy évtizede bukkantak öt kilométerrel távolabb. Ezek alapján az is feltételezhető, hogy a sírban mütilénéi Laomedón, III. Alexandrosz egyik hadvezére nyugszik, aki a király halála után Szíria kormányzója lett - vélik a szakértők.

A régészek, akik 2012-ben kezdték el feltárni a területet, korábban azt feltételezték, hogy maga Nagy Sándor földi maradványait temethették el ott. Mostanra azonban többségük kizárja ezt.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!