Kalandos középkor

Megmentik az első világháborús hajókat

2014. július 3. 11:42

UNESCO-egyezmény védheti meg az első világháborúban elsüllyedt kereskedelmi és hadihajók százéves roncsait - tudta meg a BBC.


Megkongatta a vészharangot az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) az első világháború alatt elsüllyedt hajók felett, amelyek nagy részét a mentési műveletek, a szándékos károkozás és búvárok fenyegetik.

36 ország szakértői Belgiumban azt vizsgálták, hogy a víz alatti kulturális örökség védelméről szóló UNESCO-egyezmény hogyan tudná elősegíteni a százéves roncsok védelmét. A nemzetközi szabályozás a víz alatti kulturális örökség in situ megőrzését és a víz alatti kulturális örökség kereskedelmének megtiltását célozza. (Magyarország idén márciusban ratifikálta a víz alatti kulturális örökség védelméről szóló egyezményt.)

A 2001-ben hatályba lépett nemzetközi egyezmény csak azokra a hajókra vonatkozik, amelyek legalább száz éve süllyedtek el. Az első világháború kirobbanásának 100. évfordulója azonban új helyzetet teremtett, így hamarosan több ezer világháborús lelőhelyre is kiterjeszthetik a szabályozás érvényét.

Az egyre olcsóbb merülések és a búvárkodás népszerűsége miatt rendkívül sok helyen jelentek meg a kincsvadászok, és kezdték meg a tengerfenéki kincsek szisztematikus kifosztását és jól jövedelmező értékesítését. A nemzetközi vizekben található roncsokat, kincseket 2001-ig semmilyen nemzetközi szabályozás nem védte: rendszerint megtalálójukon keresztül azonnal a nemzetközi feketekereskedelembe kerülnek, mellőzve bármifajta régészeti feltárást, értékelést.

A helyzet egyre sürgetőbb, 2011-ben például hollandok rongáltak meg három brit hajót. A HMS Aboukir, a HMS Hogue és a HMS Cressy 1914-ben süllyedt el, s összesen 1500-an vesztek a hullámsírba. Hollandia eddig nem csatlakozott az UNESCO-egyezményhez, így fordulhatott elő, hogy a három hajót teljesen szétszedték a bennük levő réz és bronz miatt.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!