2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múmiákat találtak a Középbirodalom korából

2014. június 10. 08:25

Spanyol régészek egy érintetlen sírkamrára, benne kilenc múmiára bukkantak III. Hekaib egyiptomi kormányzó temetkezési helyénél a dél-egyiptomi Asszuán városában - számolt be a spanyol sajtó.

A felfedezés rendkívüli, hiszen 100 éve nem volt arra példa, hogy megtalálják az egyiptomi Középbirodalom ( i. e. 2160-i. e. 1633) egyik kormányzójának temetkezési helyét - nyilatkozta Alejandro Jimenez ásatásvezető az Efe spanyol hírügynökségnek.

A Jaéni Egyetem és az egyiptomi Régiségek Legfelsőbb Tanácsa szakemberei idén fejezték be a kormányzó sírjának feltárását a dél-egyiptomi Asszuán városánál. A modern város melletti Elefantiné szigetén már az Óbirodalom korában jelentős kereskedelmi központ létesült és erődítmény épült; itt számos, a kormányzót ábrázoló képet találtak a régészek.

A későbbi kutatások rámutattak, hogy ezeken a képeken III. Hekaibot idealizált formában ábrázolták, mivel gerincferdülésben szenvedett, s 30 éves korában elhunyt. A núbiai származású kormányzó az egyiptomi 12. dinasztia végén, i.e. 1800 körül élt, ő volt Hnum papjainak felügyelője és a Nílus vízezéseinek ura.

A kutatók bejelentették, hogy ugyanabban a sírkamrában több szarkofágra bukkantak, összesen nyolc ember és egy krokodil múmiáját találták meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár