2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Egyedülálló pecsét került elő a keresztes háborúk korából

2014. május 28. 17:30

Ritka, a keresztes hadjáratok idejéből származó ólompecsétet fedeztek fel egy jeruzsálemi tanyán - jelentette be az Izraeli Régiségügyi Hatóság (IAA) kedden.


A mintegy 800 éves ólompecsét egy, a Júdeai-sivatagban található Mar Saba kolostorból küldött levelet erősített meg. A Jeruzsálem melletti Kidron völgyére néző kolostort a kappadókiai Szent Szabbász (439-532) alapította, s egykoron több száz szerzetes élt falai között.

"Ez egy rendkívüli lelet, ugyanis eddig egyetlen egy pecsétet sem találtunk ebből a korból" - közölték az IAA szakemberei.

Fémpecséttel - amely a latin bulla néven terjedt el - csak a különösen fontos okleveleket látták el. A bulla lényegében kör alakú kis doboz, amelynek az alaplapja és a fedőlapja az összeillesztés előtt egy-egy pecsétnyomóval megpréselt arany-, ezüst-, ólom- vagy bronzlemez. A levél felnyitásakor a pecsét sérülése elkerülhetetlen volt, s ez azt a célt szolgálta, hogy gyakorlatlan kezek ne próbáljanak hozzájutni a levelek tartalmához.

A Jeruzsálemben feltárt pecsét egyik oldalán Szent Szabbász látható, aki himationt visel (ez lényegében a római tóga görög megfelelője), jobb kezében keresztet, a bal kezében pedig talán az evangélium egy példányát szorítja. A pecsét másik oldalán a következő görög felirat olvasható: "Ez Szent Szabbász lavrájának pecsétje" (a lavra a legnagyobb, legjelentősebb ortodox férfi kolostorok elnevezése, a Mar Saba kolostort Szent Szabbász Nagy Lavrájának is nevezik.)

A Mar Saba kolostor fontos szerepet játszott a keresztes hadjáratok idején és szoros kapcsolatot tartott fenn az uralkodócsaláddal, az említett tanya pedig egyik ingatlana lehetett. A pecsétet még 2012-ben, Jeruzsálem délnyugati részén, a Bayit VeGan negyedben tárták fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár