2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

A magyar cserkészet 100 éve a Magyarság Házában

2014. május 22. 09:55 MTI

Kisközösség, nagy élmény! - A magyar cserkészet 100 éve címmel nyílik kiállítás szombaton a Magyarság Háza aulájában. Világszerte 38 millió, a magyarság körében tizenötezer, Magyarországon tízezer taggal a cserkészet a világ legnagyobb ifjúságnevelő mozgalma, amelynek tagjai önként csatlakoznak a szervezethez és vallják magukénak a cserkészet szellemiségét.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Cserkészszövetség közös szervezésében létrejött tárlat Magyarország legnagyobb ifjúsági mozgalmának 100 évét, annak fontosabb történeti állomásait, tárgyi emlékeit és relikviáit mutatja be interaktív eszközök segítségével - közölte a Magyar Cserkészszövetség.

A tárlat első részében a mozgalom 100 éves múltját cserkész relikviák, fényképek, versek és filmek idézik fel. Itt található a kiállítás emblematikus darabja, a 20. század első felében használt morzekés is. Emellett cserkészkönyvek, híres cserkészigazolványok és farkaskölyökjelvények is helyet kaptak a ritkaságok között. A kiállításon Sinkovits Imre tolmácsolásában hallható lesz a magyarországi cserkészet egyik alapítója, Sík Sándor által 1926-ban írt, Megyeri Hitvallás című vers is, valamint a mozgalom atyjának, Robert Baden-Powell "Bi-Pi"-nek utolsó üzenetét is megismerhetik az érdeklődők.

A második állomáson a látogatókat bevonják a cserkészjátékokba, a tárlat harmadik részében pedig a kiállított tárgyak, cserkészruhák, tábori pólók kavalkádja ad ízelítőt a mozgalom életének sokszínűségéből. A kiállítás digitális képkeretek és egy terepasztal segítségével ismerteti meg napjaink tábori életét az érdeklődőkkel. A tárlat végén a látogatókat mozi és olvasósarok várja, ahol a cserkésztáborokban készült kisfilmekkel és cserkészkiadványokkal való ismerkedés mellett üzenhetnek is a szervezet tagjainak a kiállításon szerzett élményeikről.

Világszerte 38 millió, a magyarság körében tizenötezer, Magyarországon tízezer taggal a cserkészet a világ legnagyobb ifjúságnevelő mozgalma, amelynek tagjai önként csatlakoznak a szervezethez és vallják magukénak a cserkészet szellemiségét, "a cselekedve tanulást, a kisközösségi rendszert, részvételt a hasznos és értelmes programokon, az életformát és az elköteleződést". A tárlat szeptember 15-ig várja az érdeklődőket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár