2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Éjjelente sütizett a lusta Hitler

2014. május 5. 08:02

Almatorta mazsolával és mogyoróval, tea és pogácsa, nagy alvás után hosszú heverészés az ágyban - Adolf Hitler kevéssé ismert hétköznapjairól egykori bejárónője - több évtizedes hallgatását megtörve - egy osztrák lapnak adott interjújában adott számot.


Nincs még egy olyan ember a világtörténelemben, akiről annyit írtak volna, mint Adolf Hitler, jóllehet magánéletéről alig tudunk valamit. A Führer még az Eva Braunnal való kapcsolatát is titkolta: soha nem mutatkoztak együtt a nyilvánosság előtt, Evának külön szobája volt a Berghofban, a berlini rezidencián és a berlini bunkerben is.

A nagy titkolózás oka a náci ideológiában keresendő, Hitler - aki csak a berlini bunkerben vette el szerelmét - ugyanis nőtlenségét igyekezett arra használni, hogy növelje politikai népszerűségét. A minap azonban újabb részletek váltak ismertté a náci vezető mindennapjaival kapcsolatban, miután Hitler egyik egykori bejárónője úgy döntött, hetven év után megtöri a hallgatását. 

A ma 89 éves Elisabeth Kalhammer a híres bajorországi alpesi üdülőben, a Berghofban szolgált Hitler mellett. Elmondása szerint 1943-ban, egy újsághirdetés nyomán jelentkezett a munkára, mit sem sejtve jövendőbeli főnöke személyéről. Nem meglepő módon anyja nem repesett az örömtől, amikor megtudta, hova készül lánya, akit le akart beszélni az állásról - mindhiába.

Mikor munkába állt, első nap Kalhammernak három ellenőrzőponton kellett áthaladnia. "Émelygést éreztem" - idézte fel akkori érzéseit a nő a Salzburger Nachrichten osztrák lapnak adott exkluzív interjújában. "Gondolkodhattam, de nem beszélhettem a jelenlétében" - fűzte hozzá Kalhammer.

Ugyan Kalhammer nem elegyedhetett beszédbe Hitlerrel, testközelből láthatta, hogyan zajlanak munkaadójának mindennapjai. Mint ismeretes, Hitler szigorú vegetáriánus étrendet tartott, ugyanakkor meglehetősen édesszájú volt. Ahogy azt Kalhammer elmondta, a személyzetnek az volt a feladata, hogy lefekvés előtt egy ínycsiklandó tortaszeletet készítsen ki Hitler számára, aki azt akkor fogyasztotta el, mikor a rezidenciában tartózkodók már réges-rég aludtak. A mogyoróval és mazsolával megszórt almatorta a Führer mindennapi betevője volt, de Hitler a csokoládés sütit és a pogácsával felszolgált teát is szerette - utóbbit egyébiránt nymphenburgi porceláncsészéből szürcsölgette.

Hitler rajongott a filmekért, az alpesi üdülőben saját mozija volt, ahol a személyzetnek náci propagandaalkotásokat vetítettek le. Az egykori náci pártvezér élettársát valósággal megbabonázta a magyar származású, háromszoros Bambi-díjas Rökk Marika, aki színészként, énekesként és táncosként is maradandót alkotott.

A Führer szeretett lustálkodni, délután kettő előtt csak elvétve kelt ki az ágyból. A háztartást Eva Braun vezette, aki állítólag jól bánt a berghofi személyzettel. Gyakran jöttek barátok látogatóba, Hitler élettársa - aki rajongott a divatért - pedig mindig elegáns volt. "Ő volt a legjobb barátunk. Mindig jó volt hozzám. Úgy viselkedett, mint a ház úrhölgye, még ha nem is volt férjezett. Ő tervezte egyenruhánkat, karácsonyra gyapjút kaptam tőle, hogy zoknit kössek a fronton harcoló katonáknak" - emlékezett vissza Kalhammer.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár