2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kétszer száműzött császár

2014. május 5. 12:29

A korzikai szörny visszatér

Az Európa napóleoni háborúk utáni új rendjének kialakításán ügyködő bécsi kongresszust 1815 márciusában egy igen kellemetlen jelenet zavarta meg: egy futártiszt érkezett a hírrel, miszerint „Napóleon visszatért…”.

A korzikai alig ezer fős kompániájával játszotta ki az Elba szigetét őrző angol és francia hajókat és - miközben az út során kijelentette, hogy „puskalövés nélkül fogok Párizsba vonulni” - szállt partra a Cannes közelében fekvő Juan-öbölben. A császár komoly ellenállás nélkül masírozott északra, Párizs irányába, miközben serege egyre inkább gyarapodott. A parasztság örömmel köszöntötte az országukat felemelő uralkodót, aki bátorságával és szuggesztív jellemével valóban puskalövés nélkül fegyverezte le és nyerte meg magának az ellene küldött csapatokat.

Úgy tűnt, a Bourbonok által arcátlan kalandornak és emberevőnek is nevezett hadvezért Laffrey falunál megállítják. Vele szemben komoly katonai erők vonultak fel XVIII. Lajos király útmutatásával, miszerint ártalmatlanná kell tenni Napóleont. A kalandor a két csapat találkozásakor megparancsolta katonáinak, hogy puskájukat a jobb kezükből tegyék át a balba és fordítsák lefelé. Közben ő egymaga közelített a királyi csapatok felé a rá szegezett puskák célkeresztjében, majd amikor már egy pisztollyal is kiolthatták volna életét, csak annyit mondott: „Katonák, megismertek-e? Ki akar közületek lőni a császárára? Tessék, itt vagyok!”. Az „ellenséges” alakulat az „éljen a császár” kiáltások közepette átállt a visszatérőhöz - Napóleon később ehhez hasonló módon növelte csapatai létszámát.

A Párizs felé menetelő Napóleon számára a hadsereg megnyerését igazolta a Párizsban kiragasztott plakát, amelyen a következő állt: „Napóleon - XVIII. Lajoshoz. Király, testvérem, ne küldjön nekem több katonát, van már elég”. A Bourbonok sebtében elhagyták a fővárost, az „emberevő” pedig március 20-án este a tömeg üdvrivalgása közepette bevonult a Tuillériákba. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár