2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kétszer száműzött császár

2014. május 5. 12:29

Az utolsó évek – merénylet vagy betegség?

Lemondását követően Rochefort kikötőjéből két hajóval akart elmenekülni, de terve meghiúsult, miután az angolok elzárták a kikötő kijáratát. Harc helyett Napóleon menedékjogot kért a britektől, akik ennek örömére és a korzikai heves tiltakozása ellenére a távoli Szent Ilona szigetét jelölték ki új lakhelyének.

Napóleon Szent Ilona szigetén

A hosszú, több mint két hónapos utazás után a másodszorra is száműzött kalandor a szigeten berendezkedve emlékiratainak szentelte ideje jelentős részét. Munkatársainak fáradhatatlanul diktálta nézeteit politikáról, hadászatról, s tudatta velük nagyobb csatáit. A tollbamondás mellett a visszaemlékezések szerint sokat olvasott és sétált a számára kijelölt mozgásterületen.

A tízes évek végén már betegség gyötörte, amely egyre inkább elhatalmasodott szervezetén. 1820 végén már nem tudott lóra ülni, 1821 áprilisában pedig a végrendeletét fogalmazta. Május első napjaiban orvosai jelezték, hogy halála a küszöbön áll, amit Napóleon egy jelentés formájában el is kezdett lejegyezni a sziget kormányzójának, de az írás befejezésére már képtelen volt. A napokig tartó agónia végül május 4-ről 5-re virradó éjszaka ért véget. Az orvosok a lehetséges gyógymódok feletti vitái nem jártak eredménnyel, a császár hajnali ötkor elvesztette eszméletét, majd este valamivel hat óra előtt már a légzése is leállt.

Jóval a halála után, a 20. században elterjedt az az elmélet, hogy Napóleont megmérgezték. A száműzött hajában talált arzén több kutatót arra engedett következtetni, hogy a vég nem betegség következménye volt, hanem egy az esetleges második visszatérését megakadályozó szándéké. Az elképzelést a későbbiekben megcáfolták, mondván, az arzén a betegsége miatti tisztítókúrák következtében kerülhetett szervezetébe.

A volt császár kifejlett gyomorrákban szenvedett, tíz centiméteresnél is hosszabb daganata, fekélye, gyomorvérzése, a nyirokcsomók megnagyobbodása elkerülhetetlenné tették halálát. Amennyiben 1821 előtt el tudott volna menekülni Szent Ilona szigetéről, betegsége akkor is utoléri, így a történelem menetén már nem tudott volna fordítani.  

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár