2023.ősz különszám: 33 női sors a magyar történelemből
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kétszer száműzött császár

2014. május 5. 12:29

Csodálatos száz nap és katasztrofális waterloo-i vereség

A „kis káplár” országában népszerűsége tetőpontján volt 1815 márciusában. Az egyszerű nép szemében ő volt a hadvezér, aki rohamtempóban szabadította meg őket a királypárti emigránsoktól, akik kiszipolyozták a franciákat. A régi-új császárt azonban ekkor már egészen más feladatok kötötték le. Célja volt, hogy békét kössön Európa országaival, hiszen a háborúzásból kiábrándult nép támogatottságát csak így tudta volna megtartani. A kontinens uralkodói - köztük apósa, Ferenc osztrák császár - viszont úgy döntöttek, hogy a békeajánlatot visszautasítva koalíciót szerveznek a törvényen kívül álló Napóleonnal szemben. Európa hadat üzent, a császár sorsa a harcmezőn kellett, hogy eldőljön.

A döntő összecsapás júniusban zajlott le a mai Belgium területén, ahol Napóleon francia alakulatai a Blücher vezette porosz és a Wellington által irányított angol hadsereggel találta szembe magát. A francia császár merész haditerve az volt, hogy a két csapat közé ékelődve győzi le őket külön-külön, ennek megfelelően a poroszokon sikerült is felülkerekedni, majd Grouchy marsall által üldözőbe vették őket.

Waterloo mellett a brit-holland csapatokkal harcolt június 18-án, és amikor már úgy tűnt, a francia győzelem is kilátásban van, északról egy hadsereg közeledett a csatatérre. Napóleon Grouchyt várta, helyette azonban a francia marsalltól elszakadt Blücher érkezett, és vele együtt a vereség is. A francia csapatok porosz-angol harapófogóba kerültek, a harc kimenetele egyértelművé vált.

A császár hazatérve - látva, hogy a francia nép támogatása már közel sem egyértelmű - levonta a vereség tanulságát. Tudva azt, hogy az osztrák és az orosz csapatok is készen állnak a háborúra, úgy döntött, a további ellenállás hosszú távon kilátástalan, így 1815. június 22-én lemondott a trónról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár