2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

10 tény Viktória királynőről

2014. április 10. 16:17

1. A hatalma csúcsán álló brit birodalmat 1837-től 1901-ig vezető, alattvalói körében nagy népszerűségnek örvendő Viktória királynő az Egyesült Királyság leghosszabb ideig hatalmon lévő uralkodója volt.

2. Viktória akár II. Erzsébet néven is trónra léphetett volna, ám féltékeny nagybátyja, az 1820-tól IV. György néven uralkodó régens megakadályozta, hogy a nagy uralkodóról nevezzék el a kislányt.

3. Édesanyja az ifjú Viktóriát folyamatos érzelmi terrorban tartotta, így miután a lány 18 évesen trónra lépett, anyjának minden esetben hivatalosan kellett kihallgatást kérnie tőle.

4. Királynőként Viktória kezét nem kérhették meg, ezért 1839. október 5-én ő tett házassági ajánlatot unokatestvérének, Albert szász-coburg-gothai hercegnek.

5. Bár viktoriánus korszak a prüdériájáról vált ismertté, a korszak névadója korántsem utasította el a szexualitást. A királynő nászéjszakája után „kielégítő és elképesztő” együttlétről számolt be miniszterének, William Gladstone-nak.

6. Viktória az elsők között viselt az esküvőjén fehér menyasszonyi ruhát, így jelentősen hozzájárult a szokás világszerte történő elterjedését.

7. Viktória 1877-től az India császárnője címet is viselte, és bár szeretett volna ellátogatni a brit gyarmatra, orvosai eltiltották tőle, mivel már az angliai nyarakat is nehezen viselte.

8. Mivel utódai a német, orosz, görög, spanyol, svéd, norvég, belga és a román uralkodóházban is képviseltették magukat, Viktóriát élete vége felé „Európa nagyanyja” néven emlegették.

9. Viktória megjelenése nem volt éppen királyi. Alig 150 centiméteres magassága mellett élete második felében – terhességei, a sör, bor és a jó ételek szeretete miatt – tekintélyes hasat is növesztett.

10. Viktória ellen nyolc alkalommal kíséreltek meg merényletet, ám minden próbálkozás kudarcba fulladt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár