2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

3D-s rekonstrukció készült az elpusztult Vitányvárról

2014. február 14. 11:17

A legmodernebb technológiával épült újjá és a virtuális térben teljesen bejárhatóvá vált a Vértes legromantikusabb várromja, Vitányvár. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően nemcsak képernyőn, hanem speciális szemüvegekkel három dimenzióban is túrát tehetünk az újra életre kelt erődben.

A Vértes hegygerincén húzódó Vitányvár több mint négyszáz éve áll romosan, azóta, hogy az osztrák seregek 1597-ben felrobbantották, hogy az ne kerülhessen többé török kézre. Az erdő az elmúlt évszázadokban teljesen benőtte az ősi tornyokat, falakat. A hely ma közkedvelt kirándulóhely.

Ezt a szinte elfeledett, ásatásokkal alig kutatott erődöt élesztették fel a SziMe3D AR, részben európai uniós támogatásból megvalósuló kutatás -fejlesztési projekt keretében, amelyben 3D-szkennerek és virtuális technológiák alkalmazásának lehetőségeit vizsgálják magyarországi műemlékeken és műtárgyakon.

Zajlik a munka

Az eredetileg a tatárjárás után, a 13. század végén épült vár falainak és két tornyának maradványait először 3D-lézerszkenner alkalmazásával dokumentálták. A terepadottságok és sáncok felmérésével lehetőség adódott a kőfalak mellett az azokat körülvevő fapalánkok helyének meghatározásra is.

Virtuális technológiával, műemlékes szakember, építésztörténész, régészek, 3D grafikusok és szoftverfejlesztők közreműködésével készült el a teljes vár modellje, amelyet végül annak legszebb, az 1500-as évek eleji állapotában rekonstruáltak a projektben. A modellt teljesen bejárhatóvá tették és korabeli bútorokkal, falikárpitokkal rendezték be, hogy a „látogatók” minél pontosabb képet kapjanak arról, hogyan élhettek a várban mintegy ötszáz évvel ezelőtt.

A belső részek egyike

A vár rekonstrukciója mindenki számára elérhető az interneten ide kattintva, de még teljesebb élményt adnak azok a fejlesztések, amelyek három dimenzióban teszik láthatóvá azt. Elkészült a rekonstrukció 3D-s tévékre, az Oculus nevű speciális szemüvegre, valamint az emberi kéz mozgását érzékelő Leap Motion nevű hardverre egyaránt, mellyel a virtuális túrázó szinte a középkorba utazhat az időben.  Ezek a új fejlesztések mindenki számára kipróbálhatók lesznek áprilistól Visegrádon, a Mátyás király Múzeumban nyíló a SziMe3D AR projekt eredményeit bemutató tárlaton.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár