2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gyermektemetőt tártak fel Egyiptomban

2014. január 7. 11:19

Több tucat gyermek és csecsemő maradványát rejtette az az ősi temető, amelyet lengyel régészek tártak fel Egyiptom déli határa mellett. 

Mélyen a sivatagban, a sziklatemplomjairól ismert Abu Szimbeltől 140 kilométerre nyugatra, a Gebel Ramlah-i régióban egyedülálló, 6500 éves nekropoliszt fedeztek fel lengyel archeológusok - eddig ugyanis a szakemberek előtt nem volt ismert olyan temető, amelyet kifejezetten a gyermekek és csecsemők számára hoztak létre a több millió négyzetkilométer területű Líbiai-sivatag területén.

"Számos esetben az újszülöttet anyja mellé temették el, valószínűleg ezzel utaltak arra, hogy az elhunyt a gyermekszülésbe halt bele" - magyarázta Jacka Kabacińskiego, a poznani Régészeti és Néprajzi Intézet munkatársa. "Egy esetben sikerült az anya életkorát is megállapítanunk: mindössze 14 éves volt halálakor" - tette hozzá.

Karkötők

A kisméretű sírok laposak, szinte alig emelkednek ki környezetükből, így nehéz észrevenni őket, a 14 éves korában elhunyt gyermek esetében azonban kövek mutatják a sírhely kiterjedését. A Gebel Ramlah-i régió többi nekropoliszától eltérően a szakemberek semmilyen szabályszerű elrendezést nem fedeztek fel a temetőnél, ráadásul szinte csak a koponyák és a hosszúcsontok maradtak fenn.

A sírmelléklet általában igen szegényes képet mutat: a sírok közös jellemzője, hogy egy halom vörös okkert temettek az elhunytak mellé, ami a szakemberek szerint fontos szerepet játszott az egyiptomiak hitvilágában. Néhány sírban elefántcsontból készült karkötőket és a Vörös-tenger környékéről importált kagylót is találtak.

A lengyel kutatók arra is kíváncsiak, hogy volt-e családi kapcsolat az eltemetett gyermekek között, a genetikai mintavételekkel pedig szélesebb képet adhatnak a Líbiai-sivatag neolitikum kori lakóinak mindennapjairól. A nemrégiben felfedezett gyermektemető mellett ugyanis találtak még egy nekropoliszt - feltehetően ugyanebből a korból, ám a lelőhely végleges feltárására még évekig várni kell.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár