2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múmiákat gyújtottak fel az egyiptomi tüntetők

2013. szeptember 18. 12:20

Múmiák égtek össze, régiségek pusztultak el és elloptak egy 3500 éves mészkőszobrot is az öt napig tartó egyiptomi zavargások során.

Több mint ezer műkincset törtek össze vagy loptak el a Malawi Régiségek Múzeumából, 300 kilométerre délre Kairótól. A múzeum az Amarna-kornak állít emléket: az Amarna-reform és korszaka az Ehnaton által emelt új főváros, Ahet-Aton helyének mai nevéről (El-Amarna), Nofertiti királyi székhelyéről kapta a nevét.

A helyi régészek beszámolói szerint a múzeum igazi csatatérré változott, valóságos káosz volt, bosszúhadjárat – a randalírozó tizenévesek így akarták ugyanis megtorolni a hadseregnek a Muszlim Testvériség elleni véres fellépését. A múmiák felgyújtása például tisztán politikai cselekedet volt: a feldühödött tömeg ugyanis úgy tekint rájuk, mint állami – azaz a regnáló hatalom – tulajdonára, s nem érzik úgy, mintha az a saját történelmi örökségük lenne – állítják egybehangzóan a szakemberek. (Egyiptom pusztuló örökségéről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.)

A testvérek szimpatizánsai még augusztus 14-én, vezetőjük, Mohamed Murszi volt egyiptomi elnök hatalmának megdöntését követően törtek be a múzeumba, de a károkat csak most tudták felmérni. A múzeum falát például Murszi-barát feliratokkal firkálták össze: „Igen az iszlámra, igen a Muszlim Testvériségre” – olvasható az egyiken. A könnyen elmozdítható műkincseket ellopták, a többit felgyújtották. Egyedülálló ékszereket, papiruszokat, görög-római pénzérméket, Thotnak, az írás és a tudományok istenének felajánlott szobrokat raboltak el.

A múzeum egyik legnagyobb kincsének, az Ehnaton lányát ábrázoló 3500 éves mészkőszobornak szintén nyoma veszett. Az intézmény összesítése szerint 1089 műkincset loptak el vagy rongáltak meg az öt napon át tartó zavargásokban. Szerencsére több mint ötszáz azóta megkerült, köszönhetően a vandálok körében elrendelt amnesztiának – közölték az egyiptomi lapok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár