2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Kalapács alatt a Titanic zenekarvezetőjének hegedűje

2013. szeptember 17. 13:08 MTI

A több mint száz éve elsüllyedt Titanic zenekarvezetőjének egykori hegedűjét állítják ki, majd árverezik el Észak-Írországban. A különleges hangszer szerdától október 13-ig látható a Titanic Belfast múzeumban. Ezt követően a hegedűt a délnyugat-angliai Wiltshire-ben elárverezik - közölte az intézmény.

A hegedű egykor Wallace Hartley tulajdona volt, az elsüllyeszthetetlennek hitt hajó nyolc tagú zenekarának vezetőjéé. A zenekar a végső pillanatokig játszott, miközben a Titanic 1912 áprilisában elsüllyedt. A zenekar minden tagja életét veszítette, Hartley holttestét tíz nappal a szerencsétlenség után találták meg egy bőrből készült hegedűtokkal és benne a hegedűvel együtt.

A hangszert átadták Hartley jegyesének, Maria Robinsonnak, ugyanis azt egykor ő ajándékozta párjának. Miután Robinson 1939-ben elhunyt, a hegedűt az Üdvhadsereg kapta meg. Ezután egy családhoz került, ők éveken át padlásukon őrizték a különleges ereklyét. Hét évvel később a család egy aukciós házhoz fordult, amely végül márciusban bizonyosságot szerzett a hangszer eredetiségéről.

A valódiságot többek között egy kis ezüst plakett bizonyítja a hegedűn, rajta a felirattal: "Wallace-nak, eljegyzésünk alkalmából, Maria". A hangszerről, amelyen két repedés is van, már az 1940-es években azt mondta az Üdvhadsereg egyik zenetanára, hogy játszani már nem lehet rajta, "valószínűleg mozgalmas élete miatt". A hegedű értékét százezer euróra (csaknem harmincmillió forintra) becsülik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár