2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

A Titanic színesben

2013. szeptember 6. 17:10

Egy orosz képszerkesztő, Anton Logvinyenko úgy döntött, kiszínezi a tragikus sorsú óceánjáró luxushajóról, a Titanicról készült eredeti, fekete-fehér képeket.


A Titanic 150 kilométerre Új-Foundland partjaitól, 1912. április 15-én, 2 óra 20 perckor veszett a hullámsírba, miután előző éjjel az elsüllyedhetetlennek kikiáltott tengerjáró jéghegynek ütközött. A polgári hajózás mind ez idáig legnagyobb katasztrófája 1503 utas és hajóalkalmazott életét követelte. A Southamptonból New Yorkba tartó Titanicnak ez volt az első útja és április 16-án reggel kellett volna úti céljához érkeznie.

Bár a jégveszélyre többször is figyelmeztették, a 46328 BRT (bruttóregisztertonna) súlyú hajó szinte végig 25 csomó (46,5 km⁄h) sebességgel haladt: a dupla hajófenékben és egyéb biztonsági berendezésekben bízva a hajó kapitánya a nyári útvonalat választotta, amelyet a többi Észak-Amerikába tartó hajó a jégveszély miatt került el.

A hajó elhagyására felszólító parancs után kaotikus jelenetek játszódtak le: a fedélzeten tartózkodó 2206 embernek csak 1178 férőhely volt a mentőcsónakokban. A londoni Lloyd brit biztosítótársaság kereken 58 millió márkát fizetett ki a hajó elsüllyedése miatt. A szerencsétlenség során több amerikai pénzmágnás is életét vesztette.

Egy orosz képszerkesztő, Anton Logvinyenko legutóbb úgy döntött, kiszínezi a tragikus sorsú óceánjáró luxushajóról készült eredeti, fekete-fehér képeket. A Titanic in Color (A Titanic színesben) elnevezésű projekt során Logvinyenko számos, a hajóról, a fedélzeten zajló életről, a hajó építéséről és belsejéről készült fotót varázsolt át, alább az eredmény:

További fotók a petapixelen

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár