2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a valaha élt egyik legbefolyásosabb kínai nő sírját

2013. szeptember 13. 14:21 MTI

Az első kínai császárnő bizalmasának sírját találták meg régészek Kínában - számol be a felfedezésről a csütörtöki kínai sajtó. A sír a Tang-dinasztia (618-906) korának egyik legbefolyásosabb politikusa, Sangkuan Van'er végső nyugvóhelyéül szolgált.

A szenzációsnak nevezett leletre az észak-kínai Senhszi tartomány Hszianjang városa közelében bukkantak a régészek. A sír a Tang-dinasztia (618-906) korának egyik legbefolyásosabb politikusa, Sangkuan Van'er végső nyugvóhelyéül szolgált. Sangkuan Van'er maga magas rangú hivatalnokcsaládból származott, nagyapja és apja ugyanakkor ellenezte az első női császár, Vu Cö-tien (690-705) trónra kerülését, amiért életükkel fizettek, Sangkuan és anyja pedig rabszolgasorsra ítéltetett.

Később Sangkuan ugyanennek a császárnőnek a bizalmasaként, személyi titkáraként szolgált, majd az uralkodónő fiának, Csongcongnak az ágyasa lett. Csongcong halála után nem sokkal, 710-ben Sangkuan egy szövevényes politikai puccskísérletben vett részt, amiért a későbbi császár, Hszüen-cong lefejeztette.

A számos kínai könyvben, filmben és filmsorozatban megörökített Sangkuant az ősi Kína négy legtehetségesebb hölgyének egyikeként emlegetik, aki sokoldalú adottságairól vált ismertté: költő, író is volt, és éleseszű stratégaként tartották számon. Sangkuan sírjának felfedezése a Tang-dinasztia korának jobb megértéséhez is hozzájárul - mondták a régészek a China Daily című napilapnak. A "kínai Google", a Baidu hírgyűjtő portálján azt írja: bár a lelet állapota rendkívül megrongált, annak eredetiségét a sírkőbe vésett sírfelirat is megerősíti.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár