2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múmiát talált egy német kisfiú a nagyi padlásán

2013. augusztus 5. 10:39

Egy tízéves német gyermek a nagymamája padlásán játszott, amikor megdöbbentő felfedezést tett: egy múmiát rejtő szarkofágra bukkant, amely évtizedek óta porosodhatott ott. Valószínűleg nagyapja vásárolta meg Észak-Afrikában.

Múlt héten a tízéves Alexander Kettler a nagymamája alsó-szászországi otthonának padlásán játszott, amikor három titokzatos ládára bukkant az egyik telezsúfolt sarokban. Sem a nagymama, sem a gyermek édesapja nem tudta, mit rejthetnek a ládák, így azt levonszolták a padlásról, s kinyitották: meglepetésükre az egyikből egy múmia „nézett” vissza rájuk, adta hírül a német Spiegel online felületén.

„A múmia mellett a többi ládában egy cserépből készült egyiptomi maszkot, illetve egy, a múmiák belső szerveinek tárolására szolgáló tárolóedényt találtunk” – mondta Lutz Wolfgang Kettler, a gyermek fogorvos édesapja. Véleménye szerint az 1,6 méter magas egyiptomi múmia apja által kerülhetett a német kisvárosba, Diepholzba. A 12 évvel ezelőtt elhunyt férfi az 1950-es években egy körutat tett Észak-Afrikában, azonban erről a kiruccanásáról nagyon keveset beszélt.

„Az egyik legidősebb generáció tagja volt, amely megtapasztalta a háborút és igazából semmiről sem beszélt sokat. Ha jól emlékszem, egyszer megemlítette, hogy valamikor járt a líbiai Derna városában” – tette hozzá. Valószínűleg ott juthatott hozzá az ókori kincshez, amelyet hajóval Bremerhavenen keresztül szállíttathatott Diepholzba.

Habár az egyiptománia már egy évszázaddal ezelőtt tetőzött, a nagypapa utazásai idején még létezett a múmiakereskedelem, s a 20. század közepén még tartottak olyan „múmiakicsomagoló partikat”, amelyen a résztvevők közösen nyitották fel a szarkofágokat, belekukkantva, mit is rejtenek. Kettler szerint édesapja is egy ilyen összejövetelen vehetett részt, amelynek végén megvásárolhatta a kincseket.

A felfedező kisfiú édesapja úgy tervezi, hogy a következő hetekben Berlinbe viteti a múmiát, hogy röntgensugarak segítségével átvizsgálják a testet. Véleménye szerint a szarkofág és a halotti maszkok másolatok, azonban a mumifikált test valódi lehet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár