2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem eredeti Schindler listája

2013. július 24. 12:01 MTI

Nem ér hárommillió dollárt az a dokumentum, amelyet Oskar Schindler egyik listájaként árverésre bocsátottak a hét végén az eBay internetes aukciós portálon - véli Michal Niezabitowski, a Krakkói Történeti Múzeum igazgatója, aki szerint az eredeti lista már nincs meg, ez csak egy az 1945-ben készült másolatok közül.

Az aukciós portálon július 28-ig 14 oldalra lehet licitálni, amelyeken a keltezés 1945. április 18., és 801 zsidó férfi nevét tartalmazza, akiket Oskar Schindler a második világháború idején megmentett. A portálon úgy van feltüntetve, hogy egyike az eredeti négy listának. Kikiáltási ára hárommillió dollár.

Michal Niezabitowski kedden közölte, hogy a dokumentum ugyan történelmi jelentőségű, de nem ér hárommillió dollárt. "A probléma az, hogy eredeti lista nem létezik. Valaki megpróbál eladni egy legendát" - fogalmazott a múzeumigazgató, aki szerint az eladásra felkínált lista egyike annak a hét másolatnak, amelyet 1945-ben Schindler zománcgyárának evakuálásakor készítettek. (A gyár ma második világháborús történeti múzeum a lengyel városban.) Ezek közül ma négy létezéséről tudni, kettő a jeruzsálemi Jad Vasem Intézetben, és egy a washingtoni Holokauszt Múzeumban van - tette hozzá az igazgató.

A hétvégén árverésre bocsátott lista Gary Zimetnek, a régi dokumentumokra specializálódott Moments in Time internetes honlap kurátorának a birtokában van, ő három éve vásárolta meg Schindler zsidó könyvelőjének, Itzhak Sternnek az örököseitől. Zimet az ABC News amerikai hírtelevíziónak azt mondta, hogy négy, Schindler által összeállított lista van, amelyből ez az egyetlen, amely magánkézben van.

Oskar Schindler listáin olyan zsidó nők és férfiak nevei szerepeltek, akik a háborúban fontos szerepet játszó krakkói zománcgyára számára "elengedhetetlenül szükséges szakmunkások" voltak. A listákat többször átírták és frissítették. Megbízható információk nincsenek arról, hogy pontosan hány lista létezett, és azokból mennyi maradt fenn. Az 1974-ben elhunyt Oskar Schindlert Izrael a zsidók megmentéséért a Világ igaza címmel tüntette ki.

Steven Spielberg 1993-ban készítette el Oscar-díjjal jutalmazott, Schindler listája című filmjét, amely megismertette a világgal a lengyel gyáros történetét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár