2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Náci kollaboráns lehetett az olasz Schindler

2013. június 21. 11:59

Több ezer zsidó életét mentette meg az olasz Schindlernek is nevezett Giovanni Palatucci, aki a dachaui koncentrációs táborban vesztette életét. Egy új kutatás azonban sötét árnyékot vet makulátlan életére.


A washingtoni Amerikai Holokauszt Emlékmúzeum „száműzi” tárlatából Giovanni Palatuccit, több zsidó szervezet és a Vatikán pedig a hírek szerint újra áttanulmányozná életművét, miután napvilágot látott egy új kutatás, amelynek legfontosabb megállapítása, hogy az "olasz Schindler" valójában náci kollaboráns volt.

A Montallában (Avellino) született, jogász végzettségű Palatucci az 1938-as faji törvények hatályba lépése után mint a fiumei rendőrség idegenrendészeti osztályvezetője mintegy ötezer zsidónak szerzett „árja levelet”, hamis vízumot a második világháború idején, ami segített nekik a háború túlélésében, s amely iratokkal sokuknak Dél-Olaszországban Palatucci püspök unokatestvére tudott oltalmat adni.

Olaszország kapitulációja (1943) után Fiume náci megszállás alá került, Palatucci azonban maradhatott posztján és folytatta zsidómentő tevékenységét. A Gestapo 1944. szeptember 13-án tartóztatta le, halálra ítélték, de végül a dachaui koncentrációs táborba deportálták, ahol 1945. február 10-én, két hónappal a tábor felszabadítása előtt hunyt el – nem tisztázott, hogy lelőtték, vagy alultápláltság miatt halt meg. A Jad Vasem múzeum 1990-ben adta meg Palatuccinak a Népek Igaza érdemrendet, 2005 márciusában pedig megkezdődött Palatucci boldoggá avatási eljárása.

A New York-i Centro Primo Levi (Centre for Jewish Studies) által végzett új kutatás azonban „mítosz”-nak tartja Palatucci második világháborús szerepét, s arra a következtetésre jut, hogy a férfi tisztségéből adódóan közreműködött a fiumei zsidók bevagonírozásában és Auschwitzba való deportálásukban. A kutatók állítása szerint Palatucci zsidómentő akcióit családja találta ki a háború után, amit lelkesen támogatott az olasz állam és a katolikus egyház. Azt nem tagadják, hogy a férfi Dachauban hunyt el, de az alakja köré szőtt legendától eltérő okok miatt: valószínűleg összeveszett feljebbvalóival, s így kerülhetett a táborba.

A Jad Vasem közölte: újra átvizsgálja a Palatucci életével kapcsolatos forrásokat, s így tesz a Vatikán is, ahol egy magát megnevezni nem kívánó forrás szerint – amennyiben egy, az erre a feladatra felkért történész is hasonló eredményre jut – lezárulhat a boldoggá és szentté avatási eljárás a hivatalosan mártírnak nevezett fiumei tisztviselő ügyében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár