2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bizonyítékot találtak a viking sagából ismert kereskedőhelyre

2013. július 10. 16:48 MTI

Norvég régészek döntő bizonyítékokat találtak egy olyan kereskedőhely létezésére, amelyet eddig csak vikingkori sagákból ismertek.

A kutatók ezzel valószínűleg egy évszázados rejtélyt oldottak meg. "Most már biztosak lehetünk abban, hogy ez a hely valóban létezett" - mondta Geir Gronnesby, a trondheimi Norvég Tudományos és Műszaki Egyetem Múzeumának kutatója.

Gronnesby és kollégái egy autópálya-építést megelőző rutinásatás során hoztak felszínre mérlegeket és egy Nagy-Britanniából származó ezüstgyöngyöt. A leletekre csónaksírokba rejtve bukkantak. Ezek és más értékes tárgyak, mint az ékszerek vagy kardok, alátámasztják a korábbi feltételezést, miszerint a vikingek titokzatos kereskedelmi központja valóban létezett.

A sírok Steinkjer, a Norvégia középső részén fekvő Trondelag régió székhelyének területén fekszenek. Gronnesby szerint a város már több száz évvel ezelőtt is ezen a néven volt ismert, és valószínűleg itt kapott helyet az a titokzatos vásártér, amely Steinkjert a régió gazdasági központjává tette.

Az északi sagák csak mesélnek a rejtelmes helyszínről, de nem határozzák meg pontosan. A pontos koordinátákat a norvég kutatók sem ismerik még, de úgy vélik, Steinkjer mai temploma alatt lehet. Ott azonban csak akkor kezdhetnének ásatásokba, ha a templomban építési munkálatokra lenne szükség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár