Mit adtak nekünk a maják?
2013. május 16. 12:05
Korábban
Különleges sütési technikát
A maják 2,5-5 centiméteres átmérőjű agyaggolyók segítségével süthették meg ételeiket. A golyókat egy minta alapján készítették a helyben talált agyagból, alacsony hőmérsékleten égették ki őket és többször is felhasználták. A maják először egy nem túl mély gödröt ástak, köveket vagy agyaggolyót helyeztek a szélére, tüzet gyújtottak, majd megvárták, míg parázs nem lesz. A forró kövekre később ráhelyezték a növényeket és zöldségeket, majd megsütötték őket, amely folyamat egy órától akár egy napig is eltarthatott.
Támogasd a
szerkesztőségét!

történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.


Ókor
- A trójai háború idején eltemetett kincsre bukkantak Kecskemét közelében
- Titokzatos Mithrász-szentélyt tártak fel Córdoba közelében
- Rejtélyes ősi nyelvet őrző agyagtáblákat fejtettek meg a kutatók
- Római kori Herkules-szobor került elő egy építkezésen
- Az isteni szerelmekhez és harcokhoz kötötték a világ létrejöttét az ókori civilizációk
- Gátlástalan bűnöző vagy igazságos szabadságharcos volt Spartacus?
- A Selyemútról mesélnek az Izraelben talált izgalmas leletek
- 142 kutyával együtt temettek el egy gyermeket az ókori nekropoliszban
- Valóságos szupersztráda kötötte össze egykor a maják városait
- A trójai háború idején eltemetett kincsre bukkantak Kecskemét közelében 13:19
- Amikor megmozdult a magyar föld 11:20
- Végre megfejtették Mária skót királynő börtönből írt leveleit 10:35
- Így hódították meg Londont az utak mesterei, az emeletes buszok 09:50
- Mumusok segítségével nyomta el Haiti népét François Duvalier tegnap
- A '80-as évek legendája, a Level 42 zárja idén a Paloznaki Jazzpikniket tegnap
- Titokzatos Mithrász-szentélyt tártak fel Córdoba közelében tegnap
- Mérgezéstől a gyomorrákig: nem csitulnak a viták Napóleon halála körül tegnap