Őrült uralkodók

Hondurasi dzsungelben lehet az elveszett maja város

2013. május 16. 11:23

A legendás Ciudad Blanca dombjai és alapjai körvonalazódnak ki a hondurasi esőerdő mélyén fekvő maja településről készített digitális domborzatmodellen.


A lézerszkenneres letapogatás (LiDAR/Light Detection and Ranging) digitális domborzatmodellek előállításának jelenleg legelterjedtebb távérzékelési módja. A jellemzően repülőre/helikopterre szerelt műszer másodpercenként több ezer lézersugár kibocsátásával igen rövid idő alatt nagy területek pásztázására képes, egyik legnagyobb előnye, hogy belát a növényzettel borított területek alá is.

A hiperspektrális távérzékelés során a látható fény, valamint az infravörös fény tartományában készítenek légi felvételeket. Az eljárás lényege, hogy a vizsgált területről a bejutó fénysugarat a műszer nem három színre bontja, mint egy hagyományos fényképezőgép, hanem annál jóval több, esetenként több száz, néhány nanométernyi hullámhossztartományt képes megkülönböztetni a látható fény határain kívül is.

A Steven Elkins-Bill Benenson régész-és rendezőpáros tavaly jelentette be, hogy feltételezhetően Ciudad Bianca (Fehér Város) romjait – köztük ősi csatornákat, utakat és teraszokat – találták meg a közép-amerikai ország Mosquitia nevű tartományában. A nehezen megközelíthető területen, amelyet eredetileg Xucutaco néven említettek, elsőként Hernán Cortés (1485-1547) spanyol konkvisztádor, az Azték Birodalom meghódítója számolt be 1526-ban V. Károly német-római császárnak, spanyol királynak írt levelében.

Cristobal Pedraza, Honduras érseke 1544-ben indított expedíciót a rejtélyes város felkutatására. V. Károlynak írt levelében arról számolt be, hogy a hegytetőről sikerült megpillantania a völgyben fekvő várost, ahol a kísérői szerint a tehetőseknek aranytányérokon szervírozták az ételt. A spanyoloknak azonban sohasem sikerült birtokba venniük a várost, amelyet a 17. század közepén hagytak el lakosai. Az 1900-as években régészek egész sora kutatta a legendás települést, amely azonban egészen mostanáig nem fedte fel évszázados titkait.

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!