2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

A férfiasabb arcú katonáknak nem volt nagyobb túlélési esélyük

2013. május 9. 15:51 MTI

Bár összefüggés van a férfiasabb arc és az erőszakos hajlam között, a keményebb ábrázatúnak tűnő finn férfiak nem élték túl nagyobb arányban a harcokat a szovjet csapatok ellen a 2. világháború idején, mint a kevésbé marcona besorozottak - erre jutott egy finn evolúciókutató.


John Loehr, a Helsinki Egyetem tudósa ugyanakkor kimutatta, hogy a férfiasabb arcú - szélesebb pofacsontú, erőteljesebb állkapcsú, szűkebb szemrésű - férfiaknak több gyermekük születik életük során, ami azt sugallja, hogy az arc alakja evolúciós rátermettség jele, és a termékeny nők jobban vonzódnak ehhez a férfitípushoz.

Loehr 795 második világháborús finn katonát vizsgálgatott arcformájukat és sorsuk alakulását összevetve. A katonák három különböző alakulatban szolgáltak. Mivel Finnországban kötelező volt - és ma is az - a katonai szolgálat, a minta kellően reprezentatív volt, azaz jól képviselte a finn férfilakosságot.

Loehr az adatok elemzése alapján úgy tapasztalta, hogy a férfiasabb arcú katonák rosszabb előmenetelt tanúsítottak, mint keskenyebb arcú társaik - legalábbis békeidőben. A kutató zömmel a harcok előtti adatokra tudott csak támaszkodni, és megjegyzi, hogy később, harci teljesítményük alapján lehet, hogy a keményebb legények jutottak jobban előre a tiszti ranglétrán.

Ami a csaták túlélését illeti, Loehr arra jutott, hogy az arc alakja egyáltalán nem számít. Közelharcot ugyan nagyobb eséllyel élnek túl szélesebb arcúak, ám a lőfegyveres csatákban a golyó, gránát, repesz nem válogat - ismertette a tanulmányt a LiveScience című tudományos netlap.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár