7 végzetes pillanat

Közel ezer gyermek halt meg fogolytáborokban a finn polgárháborúban

2012. január 6. 14:36 MTI

Közel ezer gyermek halt meg fogolytáborokban a finnországi polgárháború alatt 1918-ban, akiket azzal gyanúsítottak, hogy kapcsolatban álltak az orosz bolsevikok támogatta "vörösökkel" - mondta Tuulikki Pekkalainen történész.


A polgárháborúban több mint 500 gyermeket öltek meg, míg másik 952 fogolytáborokban halt meg - mondta a francia hírügynökségnek a történész, aki 2013-ban megjelenő könyvéhez folytat kutatásokat.

A háború után nem zárták be a táborokat, ott őrizték a perükre váró foglyokat. A börtönben gyermekek is születtek, míg más gyermekeket a szüleik által elkövetett tettekkel vádoltak - tette hozzá. Úgy kezelték őket, mint a felnőtteket. Ebben az időben a gyermek mint olyan nem létezett - így a kutató. Tuulikki Pekkalainen 350, 15 év alatti gyermek esetét tanulmányozta a Finn Nemzeti Levéltárban.

A fogva tartás körülményei borzalmasak voltak, az anyák a szájukban melegítették a vizet, amivel a csecsemőiket mosdatták - magyarázta egy példát idézve.

Az orosz birodalom összeomlását és a független Finnország kikiáltását követő 1918-as finn polgárháborúban a bolsevikok támogatta szociáldemokrata "vörösök" és a Németország támogatását érvező konzervatív "fehérek" álltak szemben egymással. A konfliktusból a fehérek kerültek ki győztesen. A történész szerint a finn történelem ezen aspektusa kevéssé ismert, és a finnek nehezen birkóznak meg az örökségével.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!