2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

10 tény a földrajzi felfedezésekről

2013. március 19. 10:17

A 15-18. század közti nagy földrajzi felfedezések legfőbb mozgatórugója a keleti kereskedelmi utakat elvágó és magas vámokat szedő Török Birodalom mellett a cseh és magyar külszíni bányák kimerülése volt.

1. A 15-18. század közti nagy földrajzi felfedezések legfőbb mozgatórugója a keleti kereskedelmi utakat elvágó és magas vámokat szedő Török Birodalom mellett a cseh és magyar külszíni bányák kimerülése volt.

2. A Kanári-szigeteken a 15. század előtt a guancs törzs tagjai éltek, akik egyesek szerint viking-berber keveréknép, mások szerint a cro-magnon-i ember közvetlen leszármazottai lehettek.

3. Kolumbusz Amerika felfedezése előtt La Gomera szigetén szállt utoljára partra. Mivel beleszeretett egy helyi özvegyasszonyba, többi „indiai” útja során állandó megállóhelyként szolgált a sziget.

4. Az expedíciók vezetőinek gyakran meggyűlt a bajuk a legénység babonás tagjaival, akik szerint Európától délnyugatra a sötétség tengere, azaz az alvilág található.

5. A tordesillasi, majd a zaragozai szerződés keretében a portugálok és spanyolok felosztották egymás között az Európán kívüli világot.

6. Brazíliát egy portugál tengerész, Cabral fedezte fel 1500-ban, aki Indiába tartott, ám a passzátszelek nyugatabbra sodorták.

7. Az Amerikából behozott burgonyát a svájci Basel kantonban földi almának, német területeken talaji körtének nevezték.

8. Habár a Föld első körbehajózása Magellán nevéhez fűződik, a portugál hajós sohasem ért vissza Európába, mivel a Fülöp-szigeteken meggyilkolták a bennszülöttek. 250 fős legénységéből mindössze 18-an jutottak haza.

9. Az Antarktisz felfedezője, James Cook Hawaii szigetén összetűzésbe keveredett a bennszülöttekkel, akik habozás nélkül feldarabolták a korábban Lono isten reinkarnációjának vélt britet.

10. A Távol-Keletre vezető, Amerikát elkerülő ún. északnyugati átjárót négy évszázadon át keresték, ám először csak Amundsennek sikerült átnavigálni rajta 1903-1906-ban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár