2020. tavasz: Halálos tudomány

10 tény a doppingoló sportolókról

2013. március 12. 20:33


1. A dopping szó a zulu harcosok által előszeretettel fogyasztott, erjesztett szőlőhéjból és kóla italból kevert dop nevű alkoholos nedű nevéből eredeztethető.

2. A legendák szerint az ókori atléták teljesítményük fokozása érdekében elfogyasztották az állatok heréit.

3. Az időszámításunk előtti 6. században élt, hat olimpián győzedelmeskedő legendás birkózó, a krotóni Milón naponta több, egyesek szerint 9 kiló borjúhúst fogyasztott.

4. A skandináv mitológia rettenthetetlen berserker harcosai eksztatikus állapotban aprították ellenfeleiket. A kutatások szerint a derék harcosok az összecsapás előtt hallucinogént, bufotenint tartalmazó gombát ehettek.

5. 1807-ben egy angliai gyaloglóversenyen Abraham Wood ópiumot fogyasztott, így 24 órán át ébren tudta tartani magát. A recept bevált, Wood megnyerte a versenyt.

6. Az 1904-es olimpiai maratonon kihirdetett győztes, Thomas Hicks brandyt ivott és nyers tojást evett, vérkeringését pedig idegméreggel, sztrichnines injekcióval fokozta. A célszalagot Hicks előtt átszakító Fred Lorz is "doppingolt": a táv felét autóval tette meg, ezért azonnal kizárták.

7. A Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség 1928-ban megtiltotta a stimulánsok: a koffein, a kokain, az alkohol és a sztrichnin használatát, de a sportolókat még ezután sem ellenőrizték.

8. Az 1960-as római játékokon az amfetamin hatása alatt álló Knud Enemark Jensen leesett kerékpárjáról, és nem sokkal később életét vesztette. Tragédiája eddig az egyetlen olyan olimpiai haláleset, amely a doppinghasználathoz köthető.

9. Az olimpiák történetében az 1968-as mexikói ötkarikás játékokon tartottak először doppingvizsgálatot. A svéd öttusázó Hans Gunnar Liljenwall, hogy idegességét csökkentse, két korsó sört megivott a lövészet előtt, ezért megfosztották bronzérmétől.

10. Heidi Krieger súlylökő nő az NDK államilag is támogatott dopping programjának legismertebb alakja. A férfihormonok hatására nemet váltott, ma Andreas névre hallgat.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!