2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Sztálin lenyomja Lenint

2013. március 11. 11:27

Megtagadva?

Sztálin 1953-ban bekövetkezett halála óta két nagyobb desztalinizációs folyamat ment végbe. Az első 1956-ban, a Szovjetunió Kommunista Pártjának XX. kongresszusán, 1956. február 14-én zajlott. A tanácskozást a sztálini személyi kultusz és kísérő jelenségeinek leleplezése tette történelmi jelentőségűvé. Hruscsov az utolsó napon, 1956. február 25-én zárt ülésen mondta el „A személyi kultuszról és következményeiről” című négyórás referátumát.

A küldöttek megrendülve, döbbenettel hallgatták a felsorolást a Sztálint terhelő bűnökről, az általa jóváhagyott törvénytelen repressziókról, kegyetlen kínvallatásokról, arról, hogyan likvidálta a második világháború előtt a KB kétharmadát, a XVII. pártkongresszus küldötteinek több mint felét, s hogy a német támadás küszöbén lényegében lefejezte a Vörös Hadsereget. Hruscsov beszélt a "gazda" torz vezetési módszereiről, milliók életét kioltó, mindenkiben ellenséget sejtő üldözési mániájáról, a személye körül kialakult istenítő kultuszról.

A meghirdetett desztalinizációs kísérlet következtében számtalan utca, gyár és város dobta el Sztálin nevét, a megtagadott pártfőtitkár testét pedig csendben elszállították a mauzóleumból – igaz, nem jutottak vele túl messzire, mivel az a Vörös téren maradt.

A Hruscsovot váltó brezsnyevi vezetés szakított Sztálin nyilvános ostorozásával, igaz, rehabilitálására nem került sor. A Mihail Gorbacsov által megkezdett második desztalinizációs kísérletet a kilencvenes évek elejének politikai válsága árnyékolta be. A gazdasági káosz, a bűnözés elburjánzása, a növekvő társadalmi szakadék és a kommunisták jelentette kihívások szorításában Oroszország első választott elnöke, Borisz Jelcin nem emelte állami szintre a sztálini örökség megtagadását.

A sztálini modell által inspirált putyini út farvizén érkező Dimitrij Medvegyev nagy lendülettel kezdte meg a múltbeli bűnök nyilvános elítélését, de kevés valósult meg elképzeléseiből. Holott a mindvégig miniszterelnöke, egyben patrónusa, Vlagyimir Putyin ölelő szorításában kormányzó elnök még a Kreml hivatalos honlapján is elítélte a Sztálin nevéhez köthető rémtetteket egy szenvedélyes videóüzenetben. Putyinnak az elnöki székbe való visszatérésével azonban a maradék remény is szertefoszlott a történelem során többször megkezdett desztalinizációs folyamat lezárását illetően.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár