2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Hadijáték a szolnoki csata emlékére

2013. március 1. 17:32 MTI

Látványos hadijátékon mutatják be az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat nyitánya, a szolnoki csata főbb mozzanatait március 9-én a Tisza-parti városban. A rendezvényt, amely az ország egyik legnagyobb létszámú hadijátékává nőtte ki magát, a Jászkun Magyar Királyi Honvédkultúra Alapítvány és az Aba-Novák Kulturális Központ szervezi.

Szolnok folyamatosan ápolja az 1848-49-es forradalom és szabadságharc helyi történéseinek emlékét. A hadijáték sikere a kezdetek óta, tizenhat éve töretlen, minden alkalommal élénk érdeklődés kíséri - mondta Szalay Ferenc polgármester a rendezvényt beharangozó pénteki sajtótájékoztatón. Udovecz György főszervező kitért arra, hogy Szolnok központjában, a Kossuth téren március 9-én 15 órától "vívják újra" korhű felszerelésben és eszközökkel az ütközetet.

A magyar honvédsereg 1849. március 5-én sikerrel kiszorította az osztrák haderőt a városból; 164 évvel később több mint 170-en harcolnak lovas katonaként, gyalogosként, valamint tüzérként. A harcolókat a magyarok mellett cseh, lengyel és osztrák katonai hagyományőrző szervezetek tagjai alakítják. A mintegy 70 perces ütközet látványosságát puskák, ágyúk és pisztolyok tüze, lovasroham, valamint karddal vívott összecsapások garantálják. A látottakról Kedves Gyula hadtörténész ad szakszerű tájékoztatást.

1849 tavaszán a Damjanich és Vécsey tábornok által vezetett honvédseregek a Szolnokot megszállva tartó császári Karger-dandár ellen indítottak erőteljes támadást. A két oldalról csatába induló magyarok ágyúrohama a szolnoki indóháznál söpörte el az ellenállást. Az ütközet végén a honvédek a Zagyva folyóba szorították az ellenséget, és számos hadifoglyot ejtettek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár