2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Paraszti gazdálkodás emlékei a debreceni agrárcentrumban

2012. február 7. 18:31 MTI

A paraszti gazdálkodás tárgyi emlékeivel helyben ismerkedhetnek meg márciustól a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományi Centrumának (DEAGTC) hallgatói; az állandó kiállítást is magába foglaló együttműködésről írt alá megállapodást Nagy János centrumelnök és Lakner Lajos hajdú-bihari múzeumigazgató kedden Debrecenben.

A két intézmény együttműködése elsődlegesen azt célozza, hogy a múzeumban felhalmozott tudás - tárgyi és archív anyag, tapasztalat - közvetlenül kapcsolódjon be a felsőoktatásba és a hallgatókhoz közelebb vigye a múzeumot mint tudástárat és mint művelődési intézményt - mondta az aláírás kapcsán Nagy János.

A centrumelnök hozzátette: az agrárgazdasági képzés több mint 140 éves múltra tekint vissza Debrecenben, ezért különösen fontos számukra a hagyományőrzés és az, hogy hallgatóik megismerkedjenek az egykori alföldi paraszti lét, gazdálkodás kézi szerszámaival, technikai eszközeivel, az egykori mezőgazdasági munkák tárgyi emlékeivel.

Lakner Lajos hozzátette: az együttműködés keretében az egyetem helyet biztosít a Déri Múzeumnak a paraszti gazdálkodás tárgyi emlékanyagát bemutató kihelyezett állandó kiállítás megrendezéséhez. A múzeum munkatársai pedig közreműködnek az agrár felsőoktatás múltját bemutató egyetemtörténeti kiállítás létrehozásában.

Az együttműködés keretében a Déri Múzeum publikálási lehetőséget nyújt különböző kiadványaiban - elsősorban a rendszeresen megjelenő évkönyvében - az egyetem oktatói és hallgatói számára - jegyezte meg Lakner Lajos.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár