7 végzetes pillanat

Térkép mutatja London bombázásának helyszíneit

2012. december 10. 09:36

Az Egyesült Királyság Nemzeti Levéltára megdöbbentő interaktív térképet állított össze, amely pontosan részletezi a Londonra a Luftwaffe által a második világháborúban ledobott bombák helyét és időpontját.


A Bomb Sight nevű projekt 1940. október 7. és 1941. június 6. között a brit fővárost ért bombatalálatok pontos helyszíneit és időpontját jelöli azon az internetes térképen, amelyet a brit Nemzeti Levéltár állított össze az Imperial War Museum és a BBC archívumának felhasználásával.

1940. szeptember 7. Az első éjszaka

A Portsmouth-i Egyetem geográfusa, Kate Jones által kidolgozott, egy éven át tartó térképészeti projekt eredményeképp egy térképen piros gömbökkel illusztrálták az egyes bombák becsapódási helyét. A térkép London nagy részét lefedi, a nyugati Eghamtól a keleti Dartfordig, illetve az északi Potters Bartól a déli Caterhamig.

1940. október 7 és 14-e között

„Ha megnézzük ezeket a térképeket és a bombák szétszóródását a fővárosban, egyből megértjük a német Blitz szót, amely villámot jelent. Nehéz elhinni, hogy London képes volt túlélni a támadást” – mondta Jones. A német Luftwaffe bombázása következtében 20 ezer civil vesztette életét, több mint egymillió otthon semmisült meg, miután Londonnak 57 egymást követő éjszakai bombatámadást kellett átvészelnie.

1940 októberétől 1941 júniusáig

A szakemberek egy okostelefonra való alkalmazáson is gondolkoznak, hogy az emberek Londonban sétálva pillanatok alatt megtudhassák, hány bomba esett az adott utcára.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!