2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Megemlékeztek Londonban a brit háborús halottakról

2012. november 12. 13:14 MTI

A brit uralkodó és a kormány vezetőinek részvételével megemlékeztek vasárnap Londonban az elmúlt évszázad brit háborús halottairól. A Remembrance Sunday, vagyis az emlékezés vasárnapja a több mint kilenc évtizedre visszanyúló hagyomány alapján mindig az I. világháború harci cselekményeit lezáró tűzszünet évfordulójához, november 11-éhez legközelebbi vasárnapon esedékes; az idén ez éppen az évforduló napjára esett.

Az 1919 óta évente megrendezett központi emlékünnepség helyszíne ezúttal is a háborús halottak tiszteletére emelt, London kormányzati negyedének közepén álló emlékmű, a Cenotaph volt.
Itt helyezte el koszorúját a 86 esztendős II. Erzsébet királynő, aki a brit hadsereg főparancsnoki tisztségét is betölti.

Koszorúzott az uralkodó férje, a 91 éves Fülöp edinburghi herceg is, aki a királyi haditengerészet tengernagyi rangját viseli, és a II. világháborúban aktív haditengerészeti szolgálatot teljesített. A láthatóan megrendült egészségi állapotú agg herceg, aki az elmúlt hónapokban többször is kórházi kezeléseken esett át különböző egészségügyi problémák miatt, koszorúja elhelyezése után csaknem elveszítette egyensúlyát, de végül nem szorult segítségre, és katonai tisztelgéssel rótta le kegyeletét a brit katonaáldozatok előtt.

Koszorúzott vasárnap a londoni emlékműnél Vilmos herceg, az uralkodó unokája, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a brit trón második számú várományosa. Vilmos a királyi légierő kutató-mentő helikopterpilótájaként szolgál, és az idén a Falkland-szigeteken teljesített féléves szolgálatot.

Nem volt jelen a vasárnapi londoni megemlékezésen Vilmos öccse, Harry herceg, aki szintén a brit légierő helikopterpilótája, és jelenleg Afganisztánban szolgál. Harry négy évvel ezelőtt - akkor még gyalogsági tisztként - már megjárta az afganisztáni frontot, és pilótakiképzésének végeztével az idén visszatért a hadszíntérre. A Brit Birodalom az 1914-1918-as "Nagy Háborúban" csaknem 9 millió katonát mozgósított; közülük 908 ezer halt meg, több mint kétmillió megsebesült.

A BBC történelmi folyóirata, a havonta megjelenő History Magazine adatai szerint még a fegyverszünet napján, 1918. november 11-én is 863 brit, illetve gyarmati és szövetséges katona vesztette életét közvetlen fegyveres összecsapásokban vagy korábban elszenvedett sebesülések miatt.

A hagyományos novemberi megemlékezés azonban már régóta nemcsak az I. világháború brit áldozatainak szól; a britek ilyenkor a hadszíntereken akkor és azóta meghalt összes katona emléke előtt tisztelegnek. A II. világháborúban több mint 400 ezer brit és gyarmati katona vesztette életét, és 1945 óta is 16 ezer brit katona halt meg szolgálatteljesítés közben. A II. világháború vége óta 1968 volt az egyetlen olyan év, amelyben a brit hadsereg nem szenvedett hadszíntéri emberveszteséget.

Az idén már egyetlen brit I. világháborús veterán sem vehetett részt a megemlékezésen, ugyanis februárban, 111. születésnapja előtt néhány nappal, kelet-angliai otthonában elhunyt Florence Green, a világ utolsó olyan nyilvántartott veteránja, aki uniformisban szolgált az I. világháború idején. Florence Green 17 évesen, 1918 szeptemberében, két hónappal a tűzszünet előtt csatlakozott a királyi légierő női szakaszához, és az egyik norfolki tiszti körletben végzett kisegítői munkát.

Jóllehet frontszolgálatot nem teljesített, a brit fegyveres erők szabályzata szerint azonban e tevékenysége is katonai szolgálatnak számított, így hivatalosan ő is a brit hadsereg I. világháborús veteránja volt. Az I. világháború hadszínterein tényleges fegyveres szolgálatot teljesítő utolsó brit veterán, Harry Patch 2009-ben, szintén 111 éves korában halt meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár