2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Már készül London a világháború centenáriumára

2012. október 15. 15:45

Új galériák, megemlékezések országszerte, összesen 50 millió font a programokra - így készül Nagy-Britannia az 1914-ben kitört első világháború két év múlva esedékes centenáriumi ünnepségsorozatára.


Magasztos beszédben vázolta fel David Cameron brit kormányfő a londoni Imperial War Museumban tartott sajtótájékoztatón a 2014-es centenáriumi ünnepségsorozat részleteit a megjelent újságírók előtt. Ezek szerint összesen 50 millió fontot különítenek el a költségvetésben, hogy méltó módon megemlékezzenek az 1914-ben kitört első világháború tragikumára, amely során 743 ezer brit halt meg a szigetország területén és további 192 ezer a gyarmatokon, köztük 70 ezren Indiában és 27 ezren Írországban.

London úgy tervezi, hogy a nagyobb eseményekről (a szarajevói merénylet, a fontosabb ütközetek, mint például a somme-i, illetve a békekötések) külön megemlékeznek, de fejlesztik és új galériákkal bővítik az Imperial War Museumot és további forrást különítenek el a középiskolák részére. Cameron – mint fogalmazott – személyes prioritásnak tekinti az ügyet, amelynek megszervezésével a Royal Navy-ben szolgált egykori orvosi tisztet, Andrew Murrison konzervatív parlamenti képviselőt bízta meg.

A megemlékezéseket némileg beárnyékolja, hogy abban az évben írnak ki népszavazást Skócia függetlenségéről. Alex Salmond, a Skót Nemzeti Párt vezetője és Skócia első minisztere (First Minister), a függetlenség elkötelezett híve szerint a referendum kimenetele semmilyen hatással nem lesz az ünnepségsorozatra, amelyben – írják közleményükben – a skótok is részt vesznek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár