7 végzetes pillanat

1500 éve indultak útnak Indiából az európai romák

2012. december 7. 14:04 MTI

A legnagyobb európai kisebbség, a romák elődei 1500 évvel ezelőtt útra kelve Északnyugat-Indiából vándoroltak Európába - állapította meg genetikai elemzéssel egy nemzetközi kutatócsoport.


A mai romák változatos nyelvhasználata, életmódja és vallása ellenére Európa-szerte élő csoportjaik közös, összetett múlton osztoznak. Mindez mintegy 1500 évvel ezelőtt, Északnyugat-Indiában kezdődött a Current Biology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint, amely az első teljes genomra kiterjedő elemzése a romák eredetének és demográfiai történetének.

A romák képviselik a legnagyobb kisebbségi csoportot Európában, körülbelül 11 millióan tartoznak közéjük. Ez azt jelenti, hogy teljes európai népességszámuk összemérhető számos európai ország lakosságával. "Azért érdekelt bennünket az európai romák népességtörténetének feltárása, mert miközben fontos hányadát képezik az európai lakosságnak, marginális helyzetük sok országban befolyásolni látszik a tudományos kutatásokban való szereplésüket is" - mondta David Comas, a spanyolországi Pompeu Fabra Egyetem kutatója.

A cigány emberek nem rendelkeznek írott történelmi feljegyzésekkel eredetükről és szétszóródásukról. Hogy kitöltsék ezeket a hiányokat, Comas és Manfred Kayser, a hollandiai Rotterdami Erasmus Egyetem kutatója európai kutatótársaikkal közösen a teljes genomra kiterjedő adatokat gyűjtött 13 európai roma népcsoporttól, hogy igazolják a korábbi nyelvészeti tanulmányok indiai eredetre vonatkozó megállapításait.

A genetikai elemzés eredménye a földrajzi eredetet pontosította, India északi-északnyugati részére tette, időpontját pedig mintegy 1500 évvel ezelőttben határozta meg. Bár a közel-keleti és kaukázusi régiókon való áthaladás fontos hatással volt a cigány nép által beszélt romani nyelvre, a kutatók kevés bizonyítékot találtak arra, hogy közös genetikai eredetük volna az európai romáknak és a vándorlásuk során érintett területeken ma élő embereknek, vagyis csekély keveredés történhetett a helyiekkel.

Miután Európába értek, a roma emberek különböző térségekben kezdtek el letelepedni: vélhetően 900 évvel ezelőtt a Balkánon élő népesség vált szét, és indult tovább Európa más-más tájai felé. A genetikai elemzés azt mutatja, hogy az ott élő népekkel már volt bizonyos mértékű, de nem jelentős keveredésük a romáknak. "Tanulmányunk egyértelműen igazolja, hogy a roma genetikai örökség megismerése szükséges ahhoz, hogy Európa genetikai jellemzését teljes egészként fejezhessük be" - idézte Kaysert az EurekAlert című tudományos portál.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!