2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Itt lakott Kennedy gyilkosa

2012. december 5. 14:23

Lerombolják azt a dallasi házat, ahol egy rövid ideig John F. Kennedy merénylője, Lee Harvey Oswald lakott.

A kétemeletes, tíz helyiségből álló dallasi lakóház 1925-ben épült, lerombolásáról egy korábbi bírósági verdikt döntött. Jelenlegi tulajdonosa, Jane Bryant 2007-ben vásárolta meg az ingatlant, amelynek sorsát nagyon szívén viseli a házért foggal-körömmel harcoló hölgy. „Nem csak Dallas történelmének egy darabját, hanem a környék építészetének egy szeletét is elveszítjük” – nyilatkozta Bryant.

A házat, ahol JFK gyilkosa, Lee Harvey Oswald feleségével és lányával 1962 novembere és 1963 márciusa között lakott, a Kennedy halálának körülményeit vizsgáló Warren-bizottság jelentése is megemlíti. Ez a bizottság volt az, amely arra a következtetésre jutott, hogy Oswald egyedül cselekedett, amikor 1963. november 22-én a texasi könyvraktár (Texas School Book Depository) hatodik emeletéről leadta a gyilkos lövést az elnöki konvojban utazó Kennedyre. Oswaldot néhány órával a merénylet után elfogták, de Jack Ruby bártulajdonos két nappal később meggyilkolta.

Elsbeth Street

Miután Oswald 1962-ben visszatért a Szovjetunióból, számos helyen lakott. „Nem tudott sokáig egy munka mellett megmaradni. Sokat költözött, nem tudott végleg letelepedni, mikor visszajött, megszakította anyjával és bátyjával a kapcsolatot. Fort Worth-ból Dallasba ment, onnan New Orleansba, majd vissza Dallasba” – mondta el Max Holland, a The Kennedy Assassination Tapes című könyv szerzője.

Az Elsbeth Street-i házat elhagyva Oswald a néhány sarokra levő Neely Streetbe költözött – itt készült az a hírhedtté vált, sokáig hamisítványnak hitt fénykép is, amelyen a férfi a gyilkosság során használt puskával pózol. Oswald hamarosan innen is továbbállt, s egy Beckley Avenue-i panzióban húzta meg magát – egészen a gyilkosság napjáig.

Oswald feleségével és gyermekével

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár