2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megvan a Caesar-merénylet pontos helye

2012. október 10. 21:40

Egy három méter széles és két méter magas, betonból készült forma vezette el a spanyol kutatókat arra a pontra, ahol Julius Caesar római hadvezért-államférfit a Brutus vezette szenátorok i.e. 44. március 15-én meggyilkolták.

A betondarabot Augustus, Caesar utóda és egyben fogadott fia helyeztette el, hogy elítélje vele a merényletet. A felfedezés megerősíti a kutatók korábbi feltételezését, miszerint a dictatort Pompeius kúriájában, annak alsó, jobb oldali részén ölték meg, miközben székén ült. Az épület romjai a Torre Argentinánál, Róma egyik legfontosabb ásatási területén találhatók.

„Azt a történelmi forrásokból mindig is tudtuk, hogy Caesart Pompeius kúriájában, i.e. 44. március 15-én ölték meg, de eddig semmilyen tárgyi bizonyíték – amit a filmművészet és a historizáló festészet oly gyakran megörökített – nem került elő” – mondta el Antonio Monterroso, az Institute of History of the Center for Humanities and Social Sciences (CCHS-CSIC) kutatója.

„Tudtuk, hogy Caesar hol tartotta a szenátus üléseit, ahol pedig leszúrták, a terem derékszögben végződött, s négy, római habarccsal megkötött fal határolta le" – tette hozzá.

Torre Argentina (Róma)

A merénylet

Az összeesküvést március idusára, a hónap 15. napjára időzítettek. Ekkorra hívták ugyanis össze a szenátust, s a merénylők elhatározták, hogy mihelyt Caesar a gyűlésterembe lép, megölik. A jóslat előre jelezte, hogy e nap rá nézve végzetes lesz, de Caesar nem tett óvintézkedést. Felesége, Calpurnia rémes álmot látott, s az áldozati állatokból rossz ómeneket hirdettek a papok. Caesar az utolsó pillanatban ingadozott s ki akarta menteni távolmaradását, de Decimus Brutus kinevette aggodalmát.

Mikor Caesar a gyűlés helyéül kijelölt Pompeius-színház felé közeledett, többen figyelmeztették a veszedelemre. Amint a csarnokba lépett, ellenségei közrefogták. Treboniusra bízták a nehéz feladatot, hogy Antoniust tartsa vissza az ajtóban. Amint Caesar helyet foglalt aranyos székén, Tillius Cimber könyörögve lépett eléje, hogy kegyelmezzen meg száműzött testvérének. Tógáját mindkét kezével erősen húzta, mialatt Casca csapást mért Caesar nyakára, de a tőr lecsúszott, s csak mellén karcolt jelentéktelen sebet.

Caesar azt hitte, hogy kettejüket személyes gyűlölet vezérli, s hogy megvédelmezheti magát. Casca ellen fordult, de abban a pillanatban mély szúrás érte oldalát s több sebet kapott. Az egész rendkívül gyorsan történt, az általa kinevezett szenátorok közül senki sem sietett segítségére. Megtámadói között észrevette Marcus Junius Brutust is, majd felkiáltva: "Te is fiam, Brutus?", tógáját arcára húzta s többé nem védte magát. A gyilkosok többször szúrtak még testébe, s a nagy diktátor halva rogyott Pompeius szobrának lábaihoz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár