2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szenzációs felfedezés Caesar gall hadjáratából

2012. szeptember 19. 14:09

Régészek bejelentették, hogy sikerült azonosítaniuk Németország legrégebbi ismert római kori erődjét, ahol több ezer katona várhatta, hogy i.e. 50 körül Julius Caesar parancsára meginduljanak Gallia meghódítására. A felfedezést római katonák szandáljaiból származó szögek erősítették meg.

„Régészeti szempontból ezek a leletek különleges érdeklődésre tarthatnak számot, mivel az erőd azon néhány kevés helyszín egyike, amely Julius Caesar gall hadjáratáról tanúskodik” – fejtette ki Sabine Hornung, a mainzi Johannes Gutenberg oktatója.

Ugyan a régészek már a 19. század óta ismerték a francia határ melletti, a német Hermeskeil városához közel levő területet, az elenyésző régészeti bizonyítékok nem tették lehetővé, hogy megállapítsák, pontosan mi is állt ott korábban, mivel az erőd egy részét eltűntették, a területet pedig mezőgazdasági termelés alá vonták.

„Az erdőben a fal néhány része még ma is látható, de eddig nem tudták bebizonyítani, hogy az valóban egy római katonai tábor volt, amit egyébként régészek és helytörténészek már régóta gyanítottak” – közölte Hornung. A kutató kollégáival együtt 2010 májusában kezdte meg a terület feltérképezését. A katonai tábor 182 ezer négyzetméter kiterjedésű volt, amelyhez egy a katonák vízszükségletét biztosító forrás is tartozott – olvasható az Archäologisches Korrespondenzblatt című lapban közölt tanulmányban.

Tavaly ráleltek az erőd egyik kapujára is, de csak a kapubejárat kövei között talált, a rómaiak szandáljáról származó szögek segítségével tudták a datálást elvégezni, amit a közelben talált kerámiacserepek erősítettek meg. Hornung szerint „nagyon valószínű”, hogy a római katonák itt táboroztak le, amikor Gallia meghódítására indultak, s „egy napon azt is meg fogjuk tudni mondani, hogy mindez i.e. 53-ban vagy 51-ben történt”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár