2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Mi legyen Hitler szülőházával?

2012. szeptember 27. 08:47

Nagy felzúdulást váltott ki a múlt hétvégén az apró, határ menti osztrák város, Braunau-am-Inn polgármesterének bejelentése, amely szerint Hitler 18. században épült szülőházából lakásokat alakítanának ki.

A szóban forgó épület egykoron vendéglőként működött (Gasthof zum Pommer), de elsősorban attól lett híres, hogy itt született 1889-ben Adolf Hitler, aki hároméves koráig élt a ház falai között. A rövid idő ellenére az itt eltöltött időszak nem múlt el nyomtalanul: a kötődést a Harmadik Birodalom idején is kihasználták, a nemzetiszocialista párt megvásárolta az ingatlant, kidekorálta horogkeresztekkel, a hely pedig a náci szimpatizánsok kvázi-zarándokhelye lett. Maga Hitler Ausztria bekebelezésekor, az 1938-as Anschluss idején kereste fel szülőházát, de többé már nem tért vissza.

A házra később a feledés homálya borult, mígnem a Hitler-centenárium előtt, 1989-ben a város első embere egy Mauthausenból származó gránitlapot helyeztetett az épület elé, rajta a következő felirattal: "A békéért, szabadságért és demokráciáért - Soha többé fasizmust. Milliók halála emlékeztet erre."

Azóta több funkciót is kapott a rosszemlékű, ma ismét magántulajdonban álló ház (rendeztek például foglalkozásokat mozgássérültek számára), jelenleg azonban újra üresen áll. Így jött az ötlet Johannes Waidbacher polgármesternek, (Osztrák Néppárt, ÖVP) hogy az ingatlant alakítsák át lakóházakká. Mint fogalmazott: nem akarja, hogy az épületből emlékhely legyen, pontosan azért, mert Hitler alig három évet élt itt, mielőtt a család Passauba költözött volna.

Roger Moorhouse történész semmi kivetnivalót nem lát az ötlet megvalósításában, mondván Hitler csupán három éves koráig élt a felső-ausztriai városban, nem itt lett náci, s gyakorlatilag – az 1938-as látogatást tanúsító felvételt leszámítva – semmilyen kapcsolata nem volt az egykori szülőházzal. Ráadásul a két ország, Ausztria és Németország az utóbbi évtizedekben különösen jól vizsgázott a múlt feldolgozásából (Vergangenheitsbewältigung), bár szerinte egy braunaui dokumentációs központ kialakítása még túl korai lenne.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár